Citat:
În prealabil postat de dianagroza
Desi nu-mi place sa recunosc, unii preoti induc in eroare enoriasii.
Unei prietene, careia i-a murit fiica in urma complicatiilor rezultate ca urmare a unui avort, calugarii au zis ca nu are voie sa o treaca pe pomelnic pentru ca a murit neimpartasita si nespovedita, dar sa se roage pentru ea. Parintele duhovnic i-a zis sa o scrie pe pomelnic, astfel ea a ales a doua varianta.
Nu doar Parintele Cleopa a zis asta, in multe manastiri se practica.
Acum te intreb eu pe tine: cat de bine crezi ca intelegi invatatura data de Iisus Hristos, singura si fara sa fie talcuita?
|
Pai Diana, cat de criptic este in opinia ta mesajul Mantuitorului: “Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi”?
Stiu ca va fi considerata o crasa lipsa de smerenie, insa eu indraznesc sa spun ca inteleg ce vrea sa ne transmita (strict in contextul citat). Atat cat pot cu mintea mea.
Am ajuns sa cred ca se pluseaza din ce in ce mai mult pe intelegerea Scripturii numai prin intermediul talcuirilor (altminteri se invoca neascultarea si lipsa smereniei). Dar de ce sa nu ne bucuram de mesajul lui Iisus noi insine? Fireste, sa cautam si interpretari ale pasajelor mai dificile, insa fara a ne feri sa citim si noi, incercand sa pricepem si singuri Sfintele Scripturi.
Mesajul lui Iisus Hristos este universal valabil, insa fiecare se regaseste in el intr-un mod diferit (dat de situatia sa particulara, cum ii e asezata viata, circumstante, etc).
Un fenomen similar [dar cu (,) consecinte diferite] s-a petrecut in sanul islamului. Din cauza analfabetismului generalizat, numai imamii si mullahii “talcuiau” credinciosului de rand ce scrie in Kuran. Asa au ajuns sa distorsioneze extrem de mult mesajul cartii iar cei nestiutori de carte n-au avut alta optiune decat sa-i asculte orbeste si sa nu se indoiasca niciodata de spusele lor.
Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, nu pledez pentru neascultare ci pentru folosirea propriei minti acolo unde se poate.