View Single Post
Vechi 04.03.2011, 18:08:10
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Gina De. Vezi mesajul
Buna ziua
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra
Se implinesc 6 luni de la moartea socrului meu si am vrea sa facem pomenirea duminica
E si lasatul secului
Va rog sa ma sfatuiti ce as putea da de pomana pe langa coliva si colac
Se mai poate da carne ?
Multumesc
1. Mai intai trebuie sa vorbiti cu preotul care va sluji parastasul, pentru a va lamuri. In general, duminica nu e zi de parastas, pentru ca duminica a inviat Hristos. Ziua parastasului prin excelenta este sambata, iar maine e si zi speciala de pomenire a mortilor. Nu stiu insa daca este prea tarziu acum... Vorbiti maine cu preotul si vedeti ce va spune.

2. In ziua fixata de parastas, fie ca e sambata, fie ca e duminica, dati un pomelnic la Sfanta Liturghie (fireste, cu numele socrului la adormiti), cu o lumanare, prescura si un banut, si rugati preotul sa il pomeneasca la Proscomidie (pentru acest lucru, trebuie sa veniti devreme, oricum, nu dupa ora 9).

4. Coliva, colac / paine / precura, lumanare si vin neaparat. O sticluta sau un paharut de vin, pentru a fi stropita coliva de catre preot. Restul... ce puteti si ce va lasa inima. In nici un caz carne! Aceasta este saptamana laptelui si a branzei. Este pacat sa dati de pomana carne in post sau in saptamana pregatitoare, chiar daca unii nu tin randuiala si ar manca. Parintele spunea ca mai demult, se dadea ca milostenie pentru mort si apa...

5. Presupun ca ati dat la moartea socrului sarindar (40 de liturghii) la o manastire. Daca nu ati facut-o, faceti asta cat mai repede, iar dupa terminarea celor 40 de liturghii, ar fi bine sa mai dati sa fie pomenit un an (pana la 7 ani). Incercati sa ii faceti toate pomenirile (la Mosii de iarna, Mosii de vara, la onomastica sa...). Si cel mai important, faceti-le cu dragoste pentru el.

Dumnezeu sa-l ierte!