View Single Post
  #390  
Vechi 04.03.2011, 21:56:03
volga
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Taina Sfantului Botez

„Cat despre Facerea, dupa cum observi, discriminarea a intrat in lume prin pacat si nicidecum nu a fost creata de Dumnezeu. Iar Dumnezeu nici nu a dorit-o, El doar i-a spus omului care sunt efectele pacatului. De exemplu, eu iti spun tie sa nu bagi mana in foc pentru ca in ziua in care o vei baga te vei arde.Tu nu asculti si bagi mana in foc. Iar eu iti spun: pentru ca nu ai ascultat si ai bagat mana in foc, o sa simti o durere mare, mana se va inrosi si te vei umple de basici dureroase. Tu ce o sa imi spui? Ca te-am pedepsit eu si te-am blestemat cu toata durerea si bubele? Ai putea spune asa daca este pentru prima data ca vezi focul si habar nu ai ca tot ceea ce ti-am spus nu este decat consecinta unei arsuri. Asta nu inseamna ca am vrut eu sa iti fie atat de rau, dimpotriva, eu vin si iti spun ca daca vrei te pot vindeca pentru ca sunt medic. Ei iata ca asa a venit Iisus si ne-a vindecat de bubele si durerile provocate de pacat, inclusiv de pacatul original. Daca cineva traieste in pacat si nu vrea sa fie curatat de Iisus, atunci intr-adevar este ca la Facerea, daca insa traieste in Iisus, este spalat de bubele si durerile pacatului original si ca atare ceea ce ai citat tu nu mai este valabil. Eu nu apartin Vechiului Testament ci a Noului, iar daca tu esti botezat, inseamna ca si tu ai pacatul original sters.”
(Postat de Adriana3)





1) TAINA SFÂNTULUI BOTEZ
Sfintul Botez este întâia dintre Tainele Sfintei Biserici ; este usa prin care se întră în Sfânta Biserică. Si numai ajungând membri ai Bisericii lui Hristos ne putem învrednici si de primirea celorlalte Sfinte Taine.
Taina Sfântulul Botez a fost asezată de Mântuitorul Iisus Hristos prin cuvintele : Mergând, învătati toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh; (Matei XXVIII, 19). Acestea le-a grăit după învierea Sa din morti.
Dar Taina Sfântului Botez nu este numai usa prin care se intră în Sfânta Biserică a lui Hristos, ci si pentru câstigarea impărătiei lui Dumnezeu, asa cum ne încredintează însusi Mântuitorul, zicând : De nu se va naste cineva din apă si din Duh, nu va putea să intre în împărătia lui Dumnezeu. (Ioan III, 5).
Si înaintemergătorul Mântuitorului Hristos, sfântul Ioan, a botezat la Iordan. Dar botezul lui nu era Taină, ci inchipuia doar curătirea de păcate prin credintă si pocăintă; el era mai mult un îndemn la pocăintă, un semn văzut si pregătitor spre cele ce aveau să vină, cum mărturiseste chiar sfântul Ioan Botezătorul: Eu unul vă botez cu apă spre pocăintă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine ; Lui nu sunt vrednic să-I duc încăltămintea. Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt si cu foc (Matei III, 11). Mai târziu, si sfântul apostol Pavel, întâlnind în calea sa pe unii care primiseră botezul lui Ioan, i-a întrebat: Primit-ati voi Duhul Sfânt când ati crezut ? lar ei au zis către el: Dar nici n-am auzit, dacă este Duh Sfânt. Si el a zis : Deci în ce v-ati botezat ? Ei au zis: In botezul lui Ioan. Iar Pavel a zis : Ioan a botezat cu botezul pocăintei, spunând poporului să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică in Iisus Hristos. Si auzind ei, s-au botezat în numele Domnului Iisus (Fapte XIX, 15), adică au primit Botezul crestin.
Sfântul Botez instituit de Mântuitorul Iisus Hristos nu este doar un semn pregătitor pentru cele ce ar fi să vină, ci este o Sfântă Taină a Bisericii lui Hristos.

Efectele primirii Tainei Sfântului Botez sunt : iertarea păcatului strămosesc si a tuturor păcatelor săvârsite înainte de Botez în situatia celor ce se botează mai târziu ; renasterea, sau nasterea la o viată nouă duhovnicească, viată de curătie si sfintenie ; de asemenea, primirea în sânul Sfintei Biserici, adică numărarea celui botezat între fiii ei, putându-se împărtăsi de toate celelalte Sfinte Taine si de bunurile sufletesti pe care Sfânta Biserică le dăruieste membrilor ei (cum s-a mai arătat).
Botezul sterge si vina si pedeapsa pentru păcate, dar el nu nimiceste si urmările păcatului strămosesc, cum sunt: slăbirea vointei si inclinarea spre rău, pofta inimii, suferintele, bolile si moartea.
(CATEHISM ORTODOX - INVATATURA DESPRE CREDINTA CRESTINA ORTODOXA)
Reply With Quote