Maica Domnului
<<Raspunsul cel mai bun ar fi: prin educarea femeii, spunandu-i-se ca si ea este iubita de Dumnezeu la fel de mult ca si barbatul, si ea are drept la mostenirea Tatalui la fel de mult ca si barbatul, iar Dumnezeu vrea ca se fie "precum in Cer, asa si pe pamant", ori in Cer femeia nu este discriminata, nu este supusa barbatului etc si dovada este insasi Sfanta Fecioara. Dumnezeu nu vrea nimic din rautatile oamenilor ci doreste ceea ce a spus cand a fost pe pamant: sa fim toti ca fratii si sa nu fie unul mai mare peste altul, ci daca unul vrea neaparat sa fie mai mare, pai atunci sa se faca pe sine mic si sa slujeasca celor peste care vrea sa fie mai mare>>.
(Postat de Adriana3)
Sa nu uitam cine este Maica Domnului. Sa n-o confudam cu nicio femeie. O putem lua ca model. Dar nicio femeie nu e si nici nu va fi ca Maica lui Dumnezeu.
Cuvinte despre Maica Domnului
- Nu există ortodoxie fără Maica Domnului.
- Maica Domnului a fost și este locaș al dumnezeieștii Treimi. Așa i-a spus îngerul când Preasfânta Fecioară a întrebat la Buna Vestire: "Cum va fi aceasta de vreme ce eu nu știu de bărbat?". Ea a auzit de la înger atunci: "Duhul Sfânt se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea și Sfântul care se va naște din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema." (Luca 1, 34-35). Aici sunt cele trei persoane ale Sfintei Treimi care se unesc în Maica Domnului din clipa în care S-a întrupat Fiul lui Dumnezeu prin umbrirea de sus a Tatălui și prin lucrarea Sfântului Duh. Deci "Duhul Sfânt se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri – e vorba de Duhul Sfânt și de Tatăl –și Sfântul care Se va naște din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema", e vorba de Dumnezeu Fiul.
- Deci Maica Domnului devine locaș al Preasfintei Treimi. Devenind locaș al Preasfintei Treimi, Maica Domnului poate să ne ajute să ni se curățească și mintea, ca să devenim locașuri ale Preasfintei Treimi. Și locaș al Preasfintei Treimi Maica Domnului este în veșnicie: "Curățește mintea mea cea întinată cu tot felul de păcate și o fă locaș înfrumusețat al Preasfintei Treimi."Numai dacă suntem locașuri înfrumusețate ale Preasfintei Treimi, prin mijlocirea Maicii Domnului, putem să lăudăm mărirea și mila cea nemăsurată a Maicii Domnului, noi, netrebnicii robii ei.
- Maica Domnului și acum este locaș al Preasfintei Treimi. Cum? Că doar L-a născut pe Domnul Hristos. Domnul Hristos S-a despărțit de ea. Da, S-a despărțit, așa cum se desparte orice copil de mama lui, dar asta nu înseamnă că Domnul Hristos nu mai este undeva în Maica Domnului. Unde? În inima ei, că ea nu L-a purtat numai în pântecele ei, ci L-a purtat și în inima ei pe Domnul Hristos. Și de aceea Maica Domnului rămâne pentru veșnicie locaș al Preasfintei Treimi.
- Maica Domnului e ca un rai. Când avem legătură cu Maica Domnului în conștiința noastră, în gândurile noastre, în simțirile noastre, e ca și când am fi intrat în rai. E o bucurie de rai de-a fi în legătură cu Maica Domnului.
- Pe Maica Domnului o numim "rai cuvântător", "rai de taină". Bucuria din legătura cu Maica Domnului este o trăire a raiului.
- Mi-aduc aminte, a fost odată la noi la mănăstire o împrejurare mai grea și mama a zis: "Apoi, dacă nu mai poți sta aici, să vii acasă, că doar tu ai unde veni". E ceva atât de înduioșător ... Vedeți ce înseamnă inima de mamă? Nu te lasă niciodată. Te lasă alții, nu te vor, te ocolesc, te resping, te marginalizează, te împing, te asupresc. Așa ceva nu poate face mama! Pot face străinii, dar cine are inimă de mamă, nu poate. "Apoi, dacă nu mai poți sta aici, să vii acasă, că doar tu ai unde veni ...". Dacă mama cea pământească poate face așa ceva, gândiți-vă la Maica Domnului! Maica Domnului să ne părăsească vreodată? Se poate cumva să ne părăsească Maica Domnului? Nu se poate! De ce nu se poate? Pentru că este mamă, pentru că are inimă de mamă. Noi zicem "Maica Domnului" ca și când am zice un titlu. Or, noi trebuie să știm că Maica Domnului este mamă. Și nu este mamă numai pentru Domnul Hristos, este mamă pentru toți cei care vrem s-o avem de mamă. "Tu dacă nu mai poți sta aici, să vii acasă, că doar tu ai unde veni." Apoi să știți că Maica Domnului zice tot așa către noi.
- Se zice că un copil își căuta mama. "Nu ați văzut-o pe mama?", întreba copilul. Și cineva îi spune: "Mă copile, am văzut o femeie, a trecut adineaori pe aici". Dar zice copilul: "Eu nu caut o femeie, eu o caut pe mama". Nici mamele noastre nu sunt o femeie ca toate femeile, ci sunt unice față de celelalte femei. Deci despre Maica Domnului, dacă îngerul a spus: "Binecuvântată ești tu între femei", nu mai avem noi alt cuvânt să spunem că ea a fost o femeie ca toate femeile, pentru că nu a fost o femeie ca toate femeile.
- Cred că Maica Domnului va fi bună și cu necinstitorii ei sau, în orice caz, va fi bună cu cei care nu o cinstesc pur și simplu, nu că au ceva împotriva Maicii Domnului, pentru că este bună și o să îi înțeleagă și pe cei care sunt cuprinși de neputința aceasta a mândriei sau de păcate care nu-i lasă să înțeleagă lucrurile așa cum sunt, pentru că nu se lasă conduși de Biserică. Părintele Arsenie Boca, Dumnezeu să-l odihnească, zicea că: "în mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă". Așa că Maica Domnului o să îi înțeleagă pe cei care au avut minte strâmbă, iar noi dorim ca oamenii să aibă măcar bucuria pe care o avem noi din faptul că suntem cinstitori ai Maicii Domnului.
Arhimandrit Teofil Paraian
Sursa: www.rostonline.org
|