View Single Post
Vechi 05.03.2011, 12:43:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
Nici cu Legea in mana nu se obtine nimic :D .
Daca parului meu ii place numai si numai Pantene eu ce pot sa fac? Sau daca as avea nevoie de o piesa de schimb la laptop ar trebui sa-mi cumpar altul?
Acestea sunt excepții. Inițiatoarea topicului ne invită pe cât posibil (rezonabil) la boicot. Am să fac o paralelă: încă de anul trecut mi-am propus și am reușit să nu mai fac cumpărături duminica, pentru a nu fi participant material la păcat împotriva poruncii a treia. Dar, fac aceasta în limite rezonabile, prevăzând dinainte (de sâmbătă sau chiar de vineri) ce mi-ar trebui pentru duminică și luni dimineața. Acuma, dacă din această cauză ar sta copiii nemâncați, desigur că m-aș duce duminica să le cumpăr strictul necesar, fără sentimentul că am încălcat boicotul cumpărăturilor duminicale.

Mai general spus, numai păcatele intrinseci cer aderență absolută la principiul moral. Ceea ce nu este păcat intrinsec, ceea ce este poruncă a Bisericii sau datorie profană nu necesită aderență absolută. De exemplu, "să nu curvești" și "să mergi în zile feriale la Sf Liturghie" sunt, ambele, porunci, iar încălcarea lor este păcat capital. Dar numai primul este păcat intrinsec. Aceasta însemnă că nu există nicio situație în care a curvi ar fi altceva decât păcat, nu există niciun "motiv binecuvântat" să curvești, nici pogorământ posibil, pe când a nu te duce duminica la slujbă poate să nu fie păcat dacă se face din binecuvântate pricini.

Citat:
Hai sa-i conving pe prietenii mei care lucreaza ca distribuitori la P&G sa-si lase slujbele.
Onorabilitatea unei firme este un atu formidabil. Nenumăraților agenți de asigurări ai unei cunoscute firme de asigurări care m-au contactat ca să închei diverse polițe le-am spus: "aveți polițe neonorate în anii 40. Ați cumpărat "Astra Română", oamenii au plătit în perioada interbelică ani de zile contribuții la "Astra Română" și nu au primit nimic până azi. Cum îndrăzniți să îmi propuneți polițe noi, când nu le-ați plătit pe cele vechi ?" Mi-ar fi rușine să lucrez în asemenea societate. Pe de altă parte, dacă de asta ar depinde pâinea mea și a altora, nu aș avea încotro.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote