Citat:
În prealabil postat de volga
In ceea ce o priveste pe maica Domnului, uite ce a spus Iisus despre mama Sa: "Si inca vorbind El multimilor, iata mama si fratii Lui stateau afara, cautand sa vorbeasca cu El.
Cineva I-a zis: Iata mama Ta si fratii Tai stau afara, cautand sa-Ti vorbeasca. Iar El i-a zis: Cine este mama Mea si cine sunt fratii Mei?
Si, intinzand mana catre ucenicii Sai, a zis: Iata mama Mea si fratii Mei.
Ca oricine va face voia Tatalui Meu Celui din ceruri, acela imi este frate si sora si mama."
(Matei 12: 46-50)
1.Interpretarea ta este un amestec de „slavire” a Maicii Domnului, pe care refuzi sa o numesti „Maica Domnului”, dar si de negare a calitatii ei de mama a Dumnezeului-Om si Omului-Dumnezeu, in acelasi timp. Maica Domnului este in ceruri pentru ca L-a nascut pe Domnul Iisus Hristos, Omul-Dumnezeu, Dumnezeul-Om.
Fragment din „Rugăciune de cerere către Presfânta de Dumnezeu Născătoarea (Facere a lui Pavel Monahul din Mânăstirea "Făcătoarei de bine")
(Se spune la Pavercenita Mare)
”Nepătată, neîntinată, nestricată, fără prihană, curată Fecioară, a lui Dumnezeu Mireasă, Stăpână care pe Dumnezeu-Cuvântul, cu oamenii, prin preaslăvită nașterea ta L-ai unit și firea cea lepădată a neamului nostru cu cele cerești ai împreunat-o, ceea ce știi singură nădejdea celor fără de nădejde și celor biruiți ajutătoare; gata folositoare celor ce aleargă la tine și tuturor creștinilor scăpare.”
(Sursa: Carte ortodoxa de rugaciuni, Tiparita cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, 1994)
„Cine este mama Mea si cine sunt fratii Mei?
Si, intinzand mana catre ucenicii Sai, a zis: Iata mama Mea si fratii Mei.
Ca oricine va face voia Tatalui Meu Celui din ceruri, acela imi este frate si sora si mama."
(Matei 12: 48-49-50)
"Deci Iisus, văzând pe mama Sa și pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău! Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta! Și din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine. (Ioan 19: 26-27)"
2. Cuvantul Lui Dumnezeu ne spune clar ce trebuie sa intelegem. Nu trebuie sa-l talmacim si sa-l rastalmacim.
"Ea nu L-ar fi putut purta pe Cuvântul lui Dumnezeu în trup, dacă nu ar fi primit mai întâi Cuvântul lui Dumnezeu în inimă." ( Mitropolit Kalilistos Ware)
"Preasfânta Fecioară Maria, ea singură, șezând între Dumnezeu și oameni, pe Dumnezeu L-a făcut Fiul omului, iar pe oameni i-a făcut fiii lui Dumnezeu; (Sfântul Nicodim Arghioritul)
"Cât poate Dumnezeu cu puterea, poate și Maica Domnului cu rugăciunea." (Dicton patristic)
Sursa : OrthodoxWiki:Theotokos
„Cu toate acestea, din considerente metodologice, vom incerca sa identificam motivele teologice pe care neoprotestantii le formuleaza pentru a respinge in mod total si radical cultul Maicii Domnului, ca de altfel si cultul sfintilor in general. „
„Considerentele pastorale sunt si mai evidente pentru o astfel de abordare, deoarece neoprotestantii sunt singurii crestini, care agreseaza verbal pe credinciosii ortodocsi, pe motiv ca nu respecta Biblia daca cinstesc pe Maica Domnului.
„Maternitatea divina a Maicii Domnului nu este respinsa in mod direct, ea fiind prea evidenta in Sfanta Scriptura. Cu toate acestea neoprotestantii se apropie in mod foarte evident de erezia nestoriana, intrucat tind sa vada in Mantuitorul Iisus Hristos doar omul nascut din Fecioara Maria si mai putin pe Dumnezeu.”
„Fundamentalismul extrem al neoprotestantilor iese si in acest caz in evidenta, intrucat nu vor sa stie nici chiar de Traditia apostolica si postapostolica, care pastra cu evlavie taina Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu nedespartita de Taina Mantuitorului Hristos.”
Fragmente din articolul „Respingerea cinstirii Maicii Domnului de catre neoprotestanti” scris de Pr. Conf. Dr Stefan Buchiu, Sursa: www.crestinortodox.ro 07 Septembrie 2007
3. Discutia, in continuare, nu are sens.
|
Intr-adevar nu are sens pentru ca vad ca tu ai chef sa stai de vorba cu protestantii ori eu nu sunt reprezentantul lor si nu cred ca si ei.
Nu prea inteleg insa de ce ma acuzi ca nu i-as spune Maica Domnului cand chiar tu ai citat cuvintele mele care incep cu: "In ceea ce o priveste pe maica Domnului". De ce esti atat de inversunat incat devii orb chiar si la cele scrise negru pe alb? Acum inteleg ca tu ai un cui impotriva protestantilor, deci daca tu cu ei doreai sa stai de povesti, eu ma retrag, intr-adevar nu are sens.
Cat despre rugaciuni inchinate Maicii Domnului recunosc ca preferata mea este mai degraba una catolica, sau mai bine zis una care exista si la ortodocsi dar prea putin cunoscuta de ei insa utilizata pe scara larga de catolici:
"Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te cea plina de Har Marie, Domnul este cu tine.
Bine-cuvantata esti tu intre femei si bine-cuvantat este rodul pantecelui tau, Iisus.
Sfanta Marie, maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi, pacatosii, acum si in ora mortii noastre,
Amin"
Last edited by Adriana3; 05.03.2011 at 17:08:54.
|