Citat:
Īn prealabil postat de Adriana3
Este foarte clar ca cel care are probleme in a se integra intr-o tara isi va pastra radacinile, ca altfel nu ar putea trai si va vorbi mereu de rau viata in afara, iar cel care se integreaza foarte usor, incepe sa aiba radacinile tarii in care se afla, ca un fel de altoi si ca atare se simte foarte bine in locul natal (adica cel in care sunt nascuti).
|
E totusi bun un sistem de referinte, in cazul acesta Romania, caci stiut este ca nu poti face judecati de valoare in cadrul aceluiasi sistem. Noi, cei din strainatate putem compara, caci avem, ca sa zic asa, doua patrii, doua limbi materne.
Si turistul compara, dar nu merge in adancime cu comaparatia; nici nu poate caci este in concediu, nu traieste in acele locuri... si vede doar ce este frumos; oricum doar de suprafata.
Am trait peste 20 ani in strainatate si pot face aprecieri in cunostinta de cauza. Daca am criticat ceva, am criticat apostazia si urmarile ei, de care te lovesti zi de zi, caci a infuentat conceptiile oamenilor de langa tine.
Dar nici eu nu am vazut aceste lucruri de la inceput; pe atunci totul era roz. M-am trezit insa la realitate si ceea ce vad nu imi place.
Este deci superficiala afirmatia, ca cel, care are probleme intr-o tara nu este integrat. Viata in general este plina de probleme. Practic integrarea se refera la a avea serviciu si la a-ti castiga singur banii din care te intretii; lucru cu care sunt de acord.
Dar integrare inseamna si sa duci viata de desfrau in weekend: baute pana cazi sub masa, urmate de relatii sexuale cu oricine. Din acest punct de vedere sunt total neintegrata.
Asa ca vezi, Adriana draga, ca a fi integrat inseamna f multe...