Citat:
În prealabil postat de Adriana3
pana la ce varsta sunt considerati copii? La ce varsta un copil poate sa decida daca vrea sa se boteze?
|
Draga Adriana, discutiile despre varsta botezului se poarta de zeci de ani, le-am tot urmarit si eu, insa nimeni nu m-a convins ca detine cheia absoluta a acestei probleme. Asta probabil pentru ca nu numai varsta face un copil sa nu mai fie copil, ci si maturitatea mentala. In cazul botezului este nevoie de o decizie constienta de a-l urma pe Hristos. Cand are loc aceasta? Uneori mai devreme, alteori mai tarziu. Imediat ce apare si este o hotarare serioasa, ea trebuie sa fie urmata de botez.
Neoprotestantii asteapta in general cam pana dupa varsta de 12-14 ani pentru a-si boteza copiii...Asteapta putin cam mult, dupa parerea mea. Exista si copii mai maturi in gandire care inteleg mai repede chemarea lui Dumnezeu si ar vrea sa faca botezul mai devreme. Pe de alta parte, ortodocsii nu vor sa riste nimic si isi boteaza copiii inca inainte ca acesta sa poata macar gandi sau lua o decizie. Cert e ca, asa cum spune Biblia, daca ASTAZI auzim glasul Lui sa nu ne impietrim inimile si sa-L urmam. Deci, sa nu amanam nici o zi hotararea noastra; si sa fie o hotarare serioasa.
Oricum, eu cred ca Dumnezeu nu ii lasa pe cei care sunt ai Lui si Il cauta cu o inima sincera. Si daca omul are dorinta sincera il va mantui chiar daca a avut posibilitatea sa faca botezul si chiar daca nu a avut, asa cum a facut cu talharul de pe cruce. Si vorbesc aici de oameni care nu au avut posibilitatea sa faca botezul, nu de oameni care ar putea sa se boteze dar tot amana pentru ca nu sunt hotarati pentru Hristos. Acestia nesocotesc porunca lui Hristos de a se boteza si asta nu inseamna nici ascultare, nici crestinism, si, deci, nici mantuire.