Mai cred ca daca evreii nu ar avea un rol foarte clar in planul Lui Dumnezeu privind creatia, de mult ar fi fost ignorati sau "absolviti". De asta nu cred ca noi , oamenii, oricat am vrea sa intelegem ce e cu ei, nu suntem in stare.Am ajuns la concluzia socratica ca "stiu ca nu stiu nimic" si mai bine incerc sa imi "storc bubele" mele, ca dincolo am de dat socoteala si chiar mi-e frica. Frica de moarte ( de "consecintele" vietii) ar trebui sa ne fie ghid.
Va recomand o carte a arhimadrtiului Ioanichie Balan, "Chipuri de calugari imbunatatiti", in 2 volume. Ajuta enorm sa iti vezi propriile defecte si sa realizezi cat de departe esti de a fi "in regula" ...Sunt calugari care nu au fost sfintiti, desi au dus o viata de rugaciune si ascultare fara cracnire, sunt mari monahi anonimi , cu morminte uitate, dar care pot servi, intr-adevar, ca si calauze. Aceia nu au vorbit cu nimeni, nu au vazut paiele din ochii nimanui, nu au ripostat si dupa cate 30-40 de ani de nevointa, tot se considerau ei cei mai
"nemernici". Si atunci vin eu, Stanca a nimanui si incep sa zic ca aia nu sunt buni, ca ceialalti mai au de invatat , ca...sa fim seriosi!
|