View Single Post
  #24  
Vechi 06.03.2011, 23:54:30
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit nici macar lucrurile simple nu pot fi intelese cu hos!

Subiectul acesta a mai fost discutat indelung in urma cu aproximativ 1 an si atunci , ca si acum , a polarizat uzerii .
Lucrurile sunt atit de simple numai ca legaturile pe care le purtam (atitas timp cit noi voim) nu ne lasa sa vedem si sa intelegem lumea in care traim .
D.zeu a pus rinduiala, legi, rigori, la toateb nivelurile societatii umane . In strinsa legatura cu acestea tot El a rinduit si ascultarea unora fata de altora .
Legile si ascultarea nu sunt specifice numai lumii monahale ci intregului univers social .
Minastirea , ca si fabrica de inghetata a domnului Basescu, traieste cu bani. Cu acestia se procura absolut totul ca o minastire sa functioneze . De la sapun, detergent, sampon, vata hidrofila, imbracaminte personala, lenjerie de pat si exchipament moale pt. o camera de locuit , mincare , medicamente...mergind pina la aur si argint pt. ferecat icoane sau sfinte moaste .
Inafara de banii obtinuti de la episcopie (minastirile sunt institutii bugetare) principala sursa de obtinere a veniturilor extrabugetare a unei minastiri rezulta din activitatea specifica monahismului : slujbele cultului public si rugaciunile individuale ale calugarilor . In felul acesta fiecare minstire isi calculeaza /stabileste costul unui pomelnic pt. un anume gen de slujba si pt. o anume perioada. Nu poate exista un sistem de calcul unitar pe intreaga patriarhie deoarece sunt multe variabile dependente de fiecare minastire in parte : in principal numarul de calugari existenti intro minastire si tipul si frecventa slujbelor.
Si bine inteles ca exista si alte activitati minastiresti de regula traditionale (artele si meseriile traditionale : broderie, croitorie,tapiserie, tricotare,sculptura, pictura, albinarit, agricultura, pomicultura, horticultura,producerea de leacuri fitoterapeutice,etc.) care aduc venituri , dependente si ele in primul rind de numarul de calugari din minastire ,si care se practica pe linga activitatea specifica de rugaciune.
Deci, minastirea traieste in primul rind prin ce produce putind fi astfel de diferite feluri , de la infloritoare pina la cele in paragina .

Dar problema adevarata si contrarianta pt, cei care sub o forma sau alta ponegresc minastirile este urmatoarea : pai daca sora /frate draga poti plati in fiecare zi biletul la metrou/autobuz/troleibuz/tramvai pina la locul si de la locul de munca fara a te rasvrati in vreun fel pt. costul lui ridicat , daca poti plati in fiecare zi costul piinii pt. mincat nereal de mare in raport cu calitatea fara insa a te rasvrati in vreun fel, daca poti plati zilnic ziarul pe care il citesti, pachetul cu batiste de hirtie ca si hirtia igienica folosita,tigaretele, guma de mestecat, cafeau, ceaiul, medicamentele, benzina din rezervorul masinii, gazul metan, apa de la chiuveta, kilowatii de curent electric,samponul de par, sapunul pt. miini,vata si tampoanele curente,lacul pt. unghii, rosul pt. buze,fardul, deodorantul, lacul pt. incaltaminte adica toate cele zilnic folosite fara a protesta vreodata sau cumva impotriva preturilor nereal de mari .........atunci nu poti sora ca macar din cind in cind sa platesti un pomelnic la o minastire dat in favoarea ta, pt. binele tau, fara a te mai indigna de marimea pretului ? Cei din minastire nu crezi ca consuma si ei aproape ca si tine ?
Dar de ce nu gindesti la toate acestea si cine nu te lasa sa-ti pastrezi cugetul linistit , sa fi impacat, cu pace in inima ci din contra deodata ti de rascoleste toata fiinta si te umplii de intriga si revolta din cap pina la picioare ?
Este ispititorul, care nu voieste ca nici macar la un sfint altar sa fi pomenit spre ajutor si intarire , sa te tina departe de mila si ajutorul lui D.zeu , care nu vrea ca macar dupa ce ca tu nu te rogi zilnic cum trebuie sa nu fi ajutat nici de cei care sunt rugatori prin vocatie ! Si atunci iti pune legaturi pe judecata si vointa si te face ca mai degraba sa ,,iei atitudine" decit sa fi buinecuvintat.

Cei ce nu vor sa respecte rinduiala si regula fiecarei minastiri in parte (oare tot asa nu respecta si bunarinduiala si regulile din propria-i casa ?) platind suma ceruta pe un pomelnic nu au decit . Dar mai bine dai mai putini bani (ceea ce inseamna ca pomelnicul v-a fi citit mai putine zile decit la normal) decit sa te superi si sa renunti la a mai da !
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .

Last edited by zaharia_2009; 07.03.2011 at 00:03:48.
Reply With Quote