Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Probabil, datorita faptului ca nu "ortodoxia" (asa cum o intelegeti dumneavoastra) stabileste cine se mantuieste, ci Dumnezeu.
Apropo, daca tot ati adus in discutie problema recunoasterii botezului; in mod logic ar rezulta ca dumneavoastra, care va considerati "ortodox", si in acelasi timp considerati ca "ortodoxia" nu recunoaste botezul altor culte, nu ii considerati pe catolici crestini.
|
Ma refeream la sfintii din primul mileniu, recunoscuti si de catolici, nu doar la ortodoxie. Dar catolicii au schimbat dupa Conciliul Vatican II, deci a ramas doar in ortodoxie acest adevar si canoanele respective. Asadar toti sfintii din primul mileniu si Sinoadele ecumenice au spus ca cei ce devin schismatici sau eretici pierd harul Duhlui Sfant si nu mai au nici Sfinte Taine.
Desigur ca Dumnezeu stabileste cine se mantuieste, iar ceea ce se intampla stim de la sfinti si Sinoade. Eu sigur nu sunt mai mare decat sfintii sa ii contrazic si sa spun ca ceea ce cred eu e corect, nu ceea ce spun ei. Dar despre asta am mai discutat la alt subiect, unde am dat si citatele din Sf. Vasile cel Mare si hotararile Sinoadelor. Am zis putin aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...zul#post313943
Catolicii sunt crestini, in sensul ca si ei cred in Hristos. La fel si alte culte. Dar e nevoie si de har pentru mantuire (de har lucrator in Biserica prin Sfinte Taine).
Avand unii catolici si fapte bune pot ajunge mai bine dupa moarte decat unii ortodocsi, pentru ca si faptele sunt importante.
Intotdeauna ceea ce scriu nu e doar parerea mea, si daca parerea mea e diferita de cea a sfintilor in mod sigur e gresita si trebuie sa mi-o schimb.