Citat:
Īn prealabil postat de Darkanian
Problema mea este legata de post. Parinti mei postesc si eu dar altfel. De exemplu: astazi luni 7 martie si maine normal se tine un post mai aspru... mancare seara doar asa putin niste paine si apa. Tatal meu face cartofi prajiti si iam spus ca si eu mam hotarat sa tin post ( normal eu vroiam sa il tin in secret si am zis ca este mai bine daca ii zic ).. iar el mia zis ca bravo si ca sa mananc cartofi prajiti cu el.. Eu iam zis in schimb ca astazi si maine se tine mai aspru iar dezlegare la ulei este sambata si duminica. El a zis ca asta este o prostie, cine a zis acest lucru nu este intreg la minte, ca Dumnezeu a zis ca nu trebuie sa postim sa picam jos din picioare, ci sa postim pentru sanatatea noastra. Eu stiam ca postim pentru sanatatea noastra ( aici este adevarat ) , postim pentru infranare, postim pentru credinta pe care o avem mica acolo. Apoi a inceput sa imi zica ca de aici incepe sa apara bolile , ca ei o sa se chinuiasca cu mine pan spitale etc. Aici este adevarat ca ei se chinuiesc cu mine daca ma imbolnavesc, dar asa scrie ca Postul acesta este mai aspru, dezlegare la ulei sambata si duminica, se mananca asa cat sa nu ne saturam. Pur si simplu sunt intr-o dilma aici. Sa postesc asa cum postesc ei, sau sa postesc asa cum scrie ca este cu acest post. Nu inteleg deloc. Eu vreau sa tin un post asa cum trebuie,, nici cu fel si fel de mancaruri cu maioneza, pateuri vegetale, care eu asa le vad mai mult ar fi fariseisme.
Sunt total ametit cu acest lucru. Nu stiu deloc ce sa fac, cum sa fac cu acest post. Si vreau sa ma ajutati si pe mine cu ceva un sfat ceva. La mine este problema ca tata citeste din ce zice Doamna Florea Georgeta , femeia care zice ca vorbeste cu ingerul si ia dat multe lucruri care sa le scrie in carti. Si eu nu cred in aceste lucru, descantecele , zodiile , nu are ce cauta in religie. Infine. Ajutati cu un sfat ceva ! Eu am prins o frica de tata, incat cand incerc sa citesc o carte religioasa , de exemplu citesc mult din Pelerinul Roman ca imi pare o carte foarte buna, ma ascund, si nu numai o carte religioasa, ci si o carte normala. Ca odata citeam Mataniile de Florence F. Braclay si cand ma vazut mia zis sa nu mai citesc prostii destea ci sa citesc ce cartile acelei femei. Si eu nu vreau deloc ca vad in acele lucruri neadevarate. Sunt multe de zis. Merg foarte greu acum in relatia familiara, oricat am incercat sa le ii zic lu tata despre acele lucruri nu ma crede , el o tine pe a lui ca asa zice aceea femei. Doar pe mama ce am reusit so mai luminez. ca am vorbit odata cu ea si iam zis despre acele lucruri din cartile femeiei aceleia. si a inceput ca nici ea sa nu mai creada ci sa se indoiasca de ce scrie acolo.
|
Darkanian, problema se poate rezolva cu intelepciune. In cartea ,,
Dai vointa, iei putere , scrisa de Nicodim Mandita este scris modul cum se posteste in fiecare post. Arata-i pur si simplu ce scrie acolo. Scrie asa cum stii si tu, adica in Postul Mare si in postul Adormirii Maicii Domnului se mananca fara ulei de luni pana vineri inclusiv. Se poate gati mancare de post fara ulei cata vrei: pilaf de legume, fasole iahnie (tot cu legume pasate), ciorba, ciuperci fripte, cartofi copti, salata de cruditati. Se mai pot consuma nuci, alune, fructe, sucuri de legume si de fructe etc. Eu ma mai rasfat si cu asa ceva.
Cu putina vointa se poate. Eu nu ma cert cu nimeni in familie pentru asa ceva. Gatesc fara ulei (de luni pana vineri inclusiv), iar cine vrea isi pune si ulei. Trebuie sa prepar singura hrana pentru intreaga familie, dar si osteneala e necesara. Incerc sa tin seama de puterile mele, sa fiu atenta si la ispite, caci daca pune stapanire demonul maniei pe sufletul nostru, se duc roadele postului.
Cartofii prajiti ne incarca de toxine oricand i-am manca. Bine e sa profitam de perioada postului si sa mancam hrana sanatoasa. Zaharul sa-l inlocuim cu miere. Sa ne curatam si sufletul de pacate prin pocainta si sa ne curatam si trupul de toxine prin evitarea prajelilor. Mai ramane problema cantitatii de hrana. Aici, dupa vointa si putinta fiecaruia. In functie de varsta, de starea sanatatii, de vointa, de sfatul duhovnicului, de munca pe care o prestam, putem alege sa consumam hrana necesara, fara a ne imbuiba cu mancare cu ulei sau fara ulei.