Interesanta discutie .Ce vreau sa spun este ca oricine se roaga in particular formuleaza anumite cereri la un moment dat,la care Dumnezeu hotaraste daca toate ii sunt de trebuinta (,...dar nu toate va sunt de folos"-sf.Ap. Pavel ).Ca sa fiu eu bine vazut la serviciu ,haida de; si daca sunt pensionar? Sau ca sa am spor la vitele din batatura;si daca stau la bloc ma rog pentru papagali sau hamsteri?
Iertati-mi ironia dar nu asa stau lucrurile.Se spune (se presupune) ca aceasta rugaciune ar fi fost scrisa de un preot,sau chiar ca acel preot ar fi murit intre timp-oricum foarte ambigua informatia-deci fiind o rugaciune personala este clar ca nu o pot adapta la nevoile mele. Poate acela voia sa fie bine vazut in Sinod ,eu ce treaba am? Oricum cateva fraze suna mai degraba a blesteme decat a rugaciune.
Eu cred ca se da mai mare importanta titlului rugaciunii,decat rugaciunii propriu-zise-Tatal Nostru. Atentie,se pune in umbra si se conditioneaza puterea rugaciunii -Tatal Nostru- de catre numarul de lumanari .Da, este bine sa aprinzi o lumanare,simbolul de jertfa ,dar sa afirmi ca numarul de lumanari ... .Imi pare rau.Pentru ca pana la urma i-auziti ce spune Mantuitorul:,, mila voiesc,iar nu jertfa" .Da banii aia de 39 de lumanari la cineva nevoias ,si cu o lumanare roaga-te sincer .
Doamne-ajuta.
|