Dimineata cand am urmarit imaginile si stirile lor, bine-nteles ca nu au amintit despre victime, ar fi fost prematur . Erau destul de socati si prezentau situatia, practic, instant fara multe comentarii, mai multe imagini .
Si, dupa cum se stie, prim-ministrul acestora a iesit la cuvantare, una foarte scurta, de altfel, pentru a face apel la ajutorul reciproc din partea oamenilor si la eliminarea efectului de panica care poate inrautati situatia.
Cand stateam in Japonia aveau loc multe cutremure, mai marunte asa, eu eram destul de speriata, dar ei se prezentau foarte calmi si nici macar nu aveau instinctul de-a fugi, ba, mai mult decat atat, pe unii chiar ii amuzau situatia. Ei sunt invatati cu cu cutremurele, dar evident ca nu cu acestea atat de puternice .
Economia Japoniei o sa aiba de suferit, pagubele sunt semnificative, dar spiritul civic si constiinciozitatea poporului japonez o sa-i faca sa depaseasca mai usor aceasta situatie, iar guvernul lor nu i-a pielea de pe om ca sa remedieze economia prin scumpiri si jetmaniri fata de popor cum se intampla la noi. Acestia scot bani din vistieria proprie pentru remedierea situatiei, asa cum s-a intamplat in timpul Crizei economice din Japonia din 1994, criza declasanta din vina poporului, practic, oferindu-se credite neperformante...Si atunci, tot statul a intervenit si a repus economia pe picioare, produsele nefiind scumpite deloc, efectele oservandu-se doar pe alocuri in randul oamenilor, mai degraba in cadrul companiilor.
Ca veni vorba, in Japonia benzina costa 120 de yeni, echivalentul la 3,3 roni de-ai nostri, in conditiile salariului minim pe economie de 4000 de dolari. Mi-e-mi vine sa dau cu masina de pamant....
Acum intru iar in direct cu Japonia...