View Single Post
Vechi 06.07.2007, 20:00:10
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mirean
Atunci macar o tendinta. Te cred daca imi spui ceva de genul "Uite, la CEB (sau oriunde) s-a luat in doscutie cutare chestie dogmatica". Eu nu am auzit de nimic de genul...Tu?
Pericolul mare pentru ortodoxie nu vine din partea protestantismului, ci a catolicismului. Acum se afla in discutie problema primatului petrin in Biserica. Un concept pur catolic care incepe sa fie acceptat de unii ortodocsi, cei care uita de ce sunt ortodocsi. Prima infrangere pentru ortodoxie este aceea ca discuta asa ceva. Cand porti tratative cu cineva, lasi posibilitatea, macar teoretic, de a adopta punctul de vedere al celoilalte parti.

In 1438-1439 grecii s-au dus la Ferara (apoi la Florenta) cu speranta ca-i vor convinge pe catolici de adevarurile ortodoxe. Degeaba! Catolicismul se autodefineste prin organizarea papala. Tratativele cu catolicii pe aceasta tema sunt din start gresite. Catolicii sunt dispusi sa renunte la orice, nu si la primatul papal. Dupa ce mai inghit cate o bucata din crestinism, urmeaza apoi catolicizarea ei. Ieri a fost randul greco-catolicilor sau a altor crestini orientali. Astazi e randul anglicanilor. Maine, poate, al ortodocsilor. Daca toti ortodocsii ar gandi ca voi (mirean, calator, krabu), nici nu ar fi un lucru greu, ca totul se va face pe cale democratica, prin vot majoritar in concilii. Cei care vor avea alta parere vor fi declarati nesupusi si pedepsiti.

Acest subiect si acest topic incep sa-mi displaca foarte mult. Succes in continuare, baieti! Tineti la respect pe oricine nu este ierarh si cuteaza sa se gandeasca la viitorul ortodoxiei! Cand va citesc postarile parca ma aflu pe un forum catolic. Numai acolo vezi o asa grija ca sa nu fie stirbita autoritatea conducerii. Problema care se pune este: credinta depinde de autoritate (varianta catolica) sau autoritatea de credinta(varianta ortodoxa)? Daca sunteti buni ortodocsi, n-ar trebui sa priviti cu atata suspiciune pe fratii vostri care sunt mai vigilenti. Si nici n-ar trebui sa le bagati pumnul in gura. N-am auzit de vreun calugar de la Athos sau din alta parte care sa ravneasca sa ia locul de patriarh sau de mitropolit. Tot ce vor acesti oameni ingrijorati de soarta ortodoxiei este sa nu se faca compromisuri in aceste "dialoguri" cu heterodocsii. Atat. Nimic mai mult. Nu ar trebui sa va scandalizeze in vreun fel. Este o atitudine tipic ortodoxa: prezervarea credintei. Si cred ca niciun bun ierarh ortodox nu se supara de asa ceva.
Reply With Quote