Ne vindecam de patima clevetirii daca vom crede ca diavolul este cel care-l impinge pe om la pacat. Dar, din nefericire, de multe ori intram si noi in "jocul" ispititorului, ignorand aceasta realitate. E foarte folositor cuvantul Sfantului Ioan Scararul despre clevetire:
"Clevetirea a fiica urii. E o boala subtire, dar o lipitoare grasa, ascunsa si tainuita, care suge si seaca sangele iubirii.
De voieste cineva sa biruiasca duhul clevetirii, sa nu invinovateasca pe cel ce a gresit, ci pe dracul care l-a ispitit. Ca nimenea nu voieste sa pacatuiasca fata de Dumnezeu, chiar daca toti pacatuim fara sa fim siliti.
Am auzit pe unii clevetind si i-am certat. Dar lucratorii acestui rau raspundeau in apararea lor, ca fac aceasta din dragostea si din grija pentru cel clevetit. Iar eu le-am spus sa inceteza cu aceasta dragoste, caci nu minte cel ce a zis: Pe cel ce-l cleveteste in ascuns pe aproapele sau, alunga-l (Ps.100, 5). Daca spui ca-l iubesti, roaga-te in taina pentru el, si nu-ti bate joc de om.
Sa nu te sfiesti niciodata de cel ce cleveteste pe aproapele fata de tine. Mai degraba zi catre el: Inceteaza, frate! Eu in fiecare zi fac lucruri mai rele ca el. Si cum pot sa-l osandesc pe el? Prin aceasta vei castiga doua lucruri: cu un singur leac te vei vindeca si pe tine, si pe aproapele."
|