Citat:
În prealabil postat de Scotsman
Interesant dar marea majoritate a voievozilor romani au casapit la greu invadatori ca sa-si apere glia.Unii,precum Vlad,chiar aveau metode extrem de convingatoare.Toti erau crestini,sunt cinstiti,sunt pomeniti,se invata despre ei in cartile de istorie.De ce credeti ca au preferat sa lupte in loc sa moara precum martirii crestini,fara sa faca uz de arme?Ce este si mai interesant este ca au aparat atat crestinismul cat si credinta neamului romanesc,de care sunt atat de mandrii cei din prezent.Daca ar fi depus armele oare ar mai fi existat tara asta,credinta ei?Este ciudat cum Credinta s-a aparat cu sabia in mana desi mesajul Mantuitorului era exact unul opus.Cu toate acestea cei care au facut asta sunt cinstiti ca eroi ai Credintei,desi au varsat sange.Cm credeti ca se explica?
|
Explicatia este foarte simpla: din cauza lipsei acelei iubiri la care ne-a chemat Iisus: iubirea fata de vrajmas.
Cine iubeste, nu poate zice apoi:
"Vai ce bine ca l-am omorat!" sau "Ce bine ca a fost omorat, acum ne-am scapat de el!"
Nimeni nu poate zice asa ceva despre o persoana iubita. Cum insa aceasta iubire de vrajmas, la care este chemat crestinul, lipseste, de aceea oamenii se pot bucura ca acest dusman a fost casapit, in loc sa le para rau ca nu i s-a dat posibilitatea de a trai mai mult pentru a ajunge si el sa se converteasca intr-o buna zi, chiar si pe patul de moarte. Daca acei voievozi ar fi iubit dusmanul, s-ar fi lasat ei casapiti de dusman, asa cum a facut Iisus, zicand chiar "Tata iarta-i ca nu stiu ce fac". Aceasta ar fi fost dovada de credinta si dovada de aparare a credintei. Ce credinta au aparat insa acesti voievozi? Au aparat credinta ca dusmanul trebuie omorat si nu iubit, insa asta nu a fost credinta la care ne-a chemat Iisus, ci a fost exact invers, a fost iubire mai mare pentru parinti, frati si surori decat pentru cuvantul lui Iisus care a zis sa ne iubim vrajmasii si sa ne rugam pentru ei. Iar cine isi iubeste mama, fratele, sora mai mult decat pe Iisus, nu este vrednic de El.
Ceea ce afirm eu este exact ceea ce au facut calugarii ortodocsi de pe Muntele Athos cand au venit cruciatii, s-au lasat casapiti de acestia fara sa zica nici pas. Nu au pus mana pe arme ca sa apere Muntele de invadatori ci s-au retras in rugaciune pana in ora mortii lor. Aceia au avut credinta cea adevarata in Iisus si L-au urmat pe Iisus pana la moarte aparand astfel ceea ce era cu adevarat credinta in Iisus: iubirea, inclusiv de vrajmas, ajungand sa plateasca cu viata aceasta iubire.
Eu asa vad lucrurile.