Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz
Intre "progres duhovnicesc" si "progres intelectual" este o mare diferenta.
Un geniu ateu este evoluat intelectual, incontestabil; dar fiind ateu , duhovniceste el nu exista.
Dvs. definiti ideea de "duhovnicie" dupa o idee personala, dar nu in concordantza cu gandirea Sfintilor parinti, ci atribuiti unor insusiri precum inteligenta si echilibrul psihologic caracterul de "duhovnicie".
Cititi pe Parintele Paisie Aghioritul si pe Sf. Ioan de Kronstad daca doriti sa descoperiti ce inseamna duhovnicia.
|
Evolutia intelectuala duce mai devreme sau mai tarziu la revelatii. Din pacate multi confunda evolutia intelectuala cu cultura (acumularea de cunostinte). In schimb evolutia intelectuala inseamna in primul rand corijarea gandirii, acumularea de cunostinte fiind utila doar pentru perfectionarea si intregirea gandirii, deci ocupa un loc secundar.
In crestinism, din cate am inteles din el (si conform cu ceea ce inteleg din toate sursele rationale), evolutia duhovniceasca este tocmai dezvoltarea gandirii (omul rational), care depasind un anumit prag (omul rational devine Om Rational) , atinge perceptia directa a lui Dumnezeu si intelegerea partiala a ceea ce este mai exact Dumnezeu, din aceasta intelegere rezultand si "harismele" prin care Dumnezeu actioneaza prin intermediul omului care l-a inteles partial si care il asculta.
Deci, in conceptia mea, progresul intelectual este sinonim cu progresul gandirii, sinonim cu progresul duhovnicesc, si nicidecum "acumularea de cunostinte" socotita eronat de majoritatea oamenilor de azi ca progres intelectual.
--------------------------
Cat despre sfinti, citesc cat pot din ei, reprezinta sursa nr2 de intelegere pentru mine, dupa evidenta realitatii inconjuratoare si interioare care este experienta directa. Iar sursa nr3 pentru mine este analiza diverselor informatii (acumularea de cunostinte, dar numai printr-o riguroasa analiza a datelor cu care intru in contact).
---------------------------
Cred ca sunt in acord cu cuvintele sfintilor. Atentie, deoarece chiar si vorbele sfintilor sunt relative epocii si metodelor si cunostintelor ei.
---------------------------
Va recomand un server pe care gasiti carti audio pe care le puteti asculta si care uneori se dovedesc utile si odihnitoare in locul lecturilor.
ftp://ftp.logos.md/audio/Carti_audio(Audio_knigi)