Citat:
În prealabil postat de costel
Nu cred ca suntem noi in masura sa spunem cuiva sa ramana acasa sa se roage. Daca trairea lui este mai aprinsa in biserica romano catolica decat acasa, oare nu vom da seama pentru astfel de sfaturi?
Nu s-a pus in discutie trecerea la catolici, ci doar intrarea intr-o biserica romano catolica pentru a se ruga, in lipsa bisericilor ortodoxe.
Nu cred ca daca omul se duce cu gandul sa se roage, chiar si intr-o astfel de biserica, Dumnezeu nu-l va asculta. Dar cred ca de va ramane acasa doar ca sa se indreptateasca pe sine ca este superior celorlalti, nu va ajunge placut lui Dumnezeu.
|
Nu e chiar așa. Pentru că există diferențe între trăiri. Iar cea mai binecuvântată pentru un ortodox este cea ortodoxă.
Eu cu mare drag aș da seama pentru astfel de sfat. Pentru că nu spun decât să cinstești biserica că este ortodoxă. Plus că spun asta și după sfinți părinți care spun asemenea.
Atunci când cineva va începe să creadă că are trăiri mai mari decât în ortodoxie, eu zic că este înșelat.
Și eu tot așa am pus problema de la început. Catolicii au tăiat din credința ortodoxă, susțin credința lor, care e plină de diferențe. Iar liturghia nu înseamnă decât reprezentarea credinței, mărturisirea ei, și pentru noi și pentru ei, la fel ca și bisericile lor, altfel ar fi o singură biserică.
Dacă noi de exemplu avem adevărul, atunci nu e bine să mergi la catolici, în bisericile lor, să asculți liturghia lor, ci păcat, că ei susțin altceva. Oricare ar fi situația.La fel și cu cei care sunt pe moarte.
Omul când începe să se roage, dacă e ortodox, e ascultat de Dumnezeu. Dar și rugăciunea nu e așa simplă că spui și gata. Ci e grea- apar tot felul de gânduri, care ne conturbă, iar rugăciunea noastră nu mai e așa de plăcută lui Dumnezeu. Ci se apropie de păcat. Iar dacă se duce acolo unde efectiv învățăturile despre Hristos, despre care noi credem că sunt drepte și desăvârșite, adică întregi, sunt tăiate și cizelate, șlefuite după alții, atunci facem păcat, rugăciunea noastră nu e plăcută deloc de Dumnezeu.
Mai ales dacă nu ai biserici ortodoxe, nu ai mijloacele și putința să mergi la o bisercă ortodoxă atunci ești îndreptățit să rămâi acasă și să te rogi lui Dumnezeu, și să te smerești că nu ai fost vrednic de intrarea în vreo biserică ortodoxă. Pentru că, dacă ești ortodox, tu cunoști pe Dumnezeu, pe când ceilalți nu știu decât după învățăturile lor, care nu sunt bune.
După ortodoxie, tot cel ortodox e îndreptățit că crede lui Dumnezeu, dar asta în smerenie.
Deci nu se va mândri nimeni că e ortodox și e superior celorlalți că așa va greși lui Dumnezeu.