Subiect: Euharistia
View Single Post
Vechi 07.07.2007, 20:56:10
elisabeth7 elisabeth7 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.07.2007
Implicit

mie problema impartasaniei mi se pare foarte delicata la noi, cata vreme am fost pana de curand o tara comunista unde majoritatea nu indrazneau sa mearga la biserica, dapoi sa se mai si spovedeasca. stiti si voi care era situatia.
in ce priveste situatia cu harul preotesc poate ca el pare oarecum "superior" privit din afara, mai ales cand exista deja atatea culte/confesiuni care pun accentul pe cealalta preotie (universala), dar nu este, inopinia mea mea - as putea desigur gresi, decat unul dintre darurile Duhului Sfant, care are multe altele in vistieriile Sale. nu-i cazul sa fim invidiosi pe puterea preotului de a invoca Duhul Sfant asupra darurilor, caci ea cere o responsabilitate uriasa pe care nu stiu daca am putea sa ne-o asumam. exista insa in privinta impartirii impartasaniei, in biserica catolica, "obiceiul" adoptat odata cu Conciliul II Vatican de a imparatasii ai laicii, nu numai preotii, pe alti laici. adica simplul crestin devine coparticipant la impartasire, si nu simplu beneficiar. mi se pare un obicei frumos, in duhul evangheliei si al primilor crestini, al iubirii fratesti.
pentru arhanghel tin sa precizez ca painea si vinul nu sunt simboluri, ele au devenit simboluri in protestantism, dar asta a distrus, din pacate, caracterul de taina a comuniunii cu Hristos. nu orice paine este trup al Domnului si nu orice vin este sangele Lui ( nu e vorba de gustul lor, care e pur exterior) asa cum nu orice pamant este cernoziom si nu orice cuvant este poezie. exista o diferenta calitativa, de esenta intre ele, chiar daca privite pur obiectiv ele sunt tot pamant si tot cuvant. sunt insa "idealul" , daca vrei, de pamant sau de cuvant. tot asa e si aici. plus ca acest sange si acest trup transfigurate reprezinta "sangele" si "carnea" prin care participam inca de acum la trupul mistic al lui Cristos (care este Biserica Lui).
probabil suna foarte metaforic si abstract ce spun, si asa si e. cata vreme nu esti indragostit nu stii de ce simte un indragostit ceea ce simte. iar relatia cu dumnezeu e ca si cea dintre 2 indragostiti. cateodata:)

elisabeth
Reply With Quote