Citat:
În prealabil postat de Grigorie
Daca o anumita cale este buna, Dumnezeu nu o va lasa neconfirmata. De ce OD nu are sfinti? Mi s-ar putea raspunde pentru ca este o miscare relativ tanara (mai putin de 100 ani) si ca nu putem sti ce se va intampla in viitor.
Eu cred ca este o cale stearpa, care promoveaza o spiritualitate superficiala. De ce am avea nevoie de OD cand calea traditionala a Bisericii este in continuare rodnica (a se vedea sfintii din ultimul secol, recunoscuti ca atare de orice ortodox)?
Care din invataturile lui Iosif Trifa sau Traian Dorz se inalta la nivelul celor apartinand marilor sfinti ai Bisericii (Sfintii Trei Ierarhi, Sf. Isaac Sirul, Sf. Maxim, Sf. Efrem, Sf. Atanasie, Ava Dorotei, Sf. Siluan, Parintele Sofronie s.a.m.d.)? Sau care cantari de la OD se compara cu muzica psaltica traditionala? Daca tot dedicam o parte din timpul nostru vietii spirituale, de ce sa nu ne hranim cu hrana de calitate? De ce sa preferam o hrana de calitate indoielnica?
Daca zelul "ostasilor" ar avea o origine sanatoasa, atunci s-ar umple manastirile de vietuitori sau de oameni in cautare de sfat de la cei care s-au lepadat de lume. Ortodoxia are o componenta ascetica indispensabila. Fara asceza nu este curatire de patimi, nu este smerenie, nu este sfintenie, nu este intimitate cu Dumnezeu.
Mai multe nu zic (dar zic altii, cum ar fi Yannaras) pentru ca nu am intentia sa jignesc pe cineva. Numai ca n-am intalnit pana acum pe cineva cu adevarat sporit duhovniceste care sa mearga pe aceasta cale. Pentru un incepator, OD poate fi pentru un timp ceva folositor (un progres fata de starea anterioara de vietuire in pacat). Dar doar pentru un timp. Dupa ce crestinul gusta ceva mai bun, este normal sa paraseasca OD si sa mearga pe calea batuta a Bisericii. Pentru unii OD poate fi o capcana, o piedica in calea urcusului duhovnicesc.
Referitor la preotii care activeaza in OD, eu i-as imparti in doua categorii. Sunt unii care de mici au facut parte din OD (ei si familiile lor) sau care au devenit membri pe parcurs. Sunt insa si unii care se implica numai pentru a avea un control asupra "ostasilor", dar in sinea lor si-ar dori sa nu aiba astfel de persoane in parohia lor. De ce? Pentru ca uneori "ostasii" sunt persoane problema, mai greu de pastorit decat ceilalti enoriasi.
(Ceva asemanator se intampla si cu visarionistii).
|
Oastea Domnului are sfinti! Si sfinti nu sunt numai cei care au fost proclamati sfinti, care au zile de sarbatoare stabilite! Dumnezeu a avut si are sfinti nestiuti de nimeni, in pustii, in lanturi, in inchisori,rabdand pentru El. In mocirla lumii de azi Dumnezeu are oameni care tanjesc dupa El si care se lupta, SE LUPTA cu firea, cu ispitele si cu lumea aceasta ca sa ajunga in Imparatia Lui!
Si cine a mai scris peste 15.000 mii de poezii cu asa valoare religioasa si literara? Sfintii Biserici au fost si sunt exemple demne si ne-au lasat invataturi bune de urmat. Dar de ce lepadam pe unii si pe alti? Deranjeaza? Deranjeaza infranarea, rastignirea Eului si trairea dupa Cuvantul Lui.. Iisus ne-a avertizat ca in lume vom avea necazuri, asa cum pe El nu l-au primit decat putini, asa si acum cei care vor sa miste ceva in ogorul Evangheliei sunt aratati cu degetul si sunt "protestanti, sectari, mandrii,nebuni..etc". Vad urcusul duhovnicesc din BOR.. are un tineret foarte evoluat duhovniceste.. Traiesc ortodoxia la maxim.. Problema Oastei e ca taie in omul vechi, ca nu accepta starea caldicica, ca nu bea o bere, un vin, ca nu face nunta "normala ca tot omu'" cu muzica cu versuri mizerabile, dansuri care mai de care mai lascive, nu are tineret care isi petrece noptile in baruri/discoteci/cluburi, in cele mai mizerabile patimi si desfrauri.. ce mai: "nu traieste viata la maxim." :|