In biserica, in mod obisnuit vorbeste doar preotul.
Dar poate fi un preot nu prea traitor iar din predica lui poti sa nu te folosesti mare lucru sau mai rau..
La "ostasi" oricine poate, teoretic, tine o predica, iar din 10 predici a 10 indivizi (inclusiv un preot, de obicei), inevitabil vor fi unele mai putin reusite insa s-ar putea sa gasesti totusi mai mult decat una de real folos duhovnicesc.
Asadar as zice ca nu e chiar atat de rau pe cat pare.
Daca poti avea intelegere pentru un preot cu o predica penibila, cred ca poti avea cu atat mai mult pentru un frate care se straduieste dar nu-i prea reuseste..
Cred ca exista un aspect bun al incurajarii mirenilor spre predica si anume, exercitiul marturisirii publice a credintei la care de obicei stam fff. prost.
Cred ca lumea ar avea nevoie si sa auda anumite lucruri, nu doar sa vada ca facem cate o cruce mare cand trecem pe langa cate o biserica.
Apropo, nici Sfintii Apostoli nu prea au avut ceea ce noi numim in mod conventional, "cultura teologica".
Cantarile, sunt o chestiune de gust, cei care au crescut cu ele probabil le vor gasi foarte duhovnicesti, altii obisnuiti cu altele, mai putin.
Sunt insa unele care in mod sigur chiar si un ortodox mare fan cvasi-exclusivist al stilului bizantin, le va gasi de folos sufletesc.
Insa n-ar fi rau sa ne intrebam si cati ortodocsi din cei care vin la biserica au o cultura si gusturi muzicale care inclina mai degraba spre cultul ortodox decat spre cel lumesc.
Last edited by AlinB; 21.03.2011 at 23:10:09.
|