View Single Post
Vechi 23.03.2011, 09:07:17
ioan cezar
Guest

Implicit oamenii fara Stapan

Cat priveste ce fac eu pentru oamenii fara stapan, precizez mai intai ca inteleg prin stapan ce se intelege din aceasta rugaciune importanta pentru Postul in care ne aflam:

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul:
Doamne si Stapanul vietii mele,
Duhul trandaviei, al grijii de multe (deznadejde, "abattement" in fr., n.tr.)
al iubirii de stapanie si al grairii in desert
nu mi-l da mie!
Iar duhul curatiei, al gandului smerit,
al rabdarii si al dragostei,
daruieste-mi mie, slugii Tale!
Asa, Doamne, Imparate,
daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele
si sa nu osandesc pe fratele meu,
ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin.

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul (306 - 373) marcheaza slujbele Postului Mare. Este repetata de trei ori si insotita de trei metanii mari, inchinaciuni cu fruntea pana la pamant.
Metania (metanoia) desemneaza tocmai pocainta ca eliberare a noastra de sub toata stapanirea acestei lumi.

Am spus in postarea anterioara ca lucrez in domeniul acordarii de sprijin specializat pentru oamenii cu probleme psihice. Si in educatie.
Dincolo de ce am invatat la scoala, incerc sa lucrez cu mine, pentru despatimirea si dezvoltarea mea ca om, ca om al lui Dumnezeu. Cat de rezonabil sunt eu, cata omenitate imi mai pastrez, atat lucru bun pot face in relatia mea cu oamenii care sufera de lipsa unui Stapan iubitor.
Ma rog pentru ei si Il rog pe Bunul Dumnezeu sa imi dea taria sa rezist in meseria mea grea. Sa nu devin o bruta, un cinic, un nesimtit. Exersez grija de aproapele, toleranta, rabdarea. Mi-e greu, mi-e greu (datorita limitelor mele, a pamantului din mine, a egoismului meu nenorocit) si de aceea Il rog pe Hristos si pe Preasfanta Nascatoare si pe Sfinti sa ma ajute sa nu devin din om neom. Asta fac, deocamdata.
Domnul sa ne binecuvinteze!
Post luminat, fratilor si surorilor! NADEJDE in Domnul!
Reply With Quote