Citat:
În prealabil postat de antoniap
Societatea chiar nu mai poate sa-si intretina copiii? Trebuie sa-i trimita pe capul manastirilor ca sa le tulbure linistea?
|
Si pe mine ma contrariaza oarecum cazul Manastirii Banceni si al altora cu aceeasi activitate. Este cert faptul ca monahismul ortodox este orientat exclusiv pe rugaciune, pe linistire, si mai putin pe astfel de actiuni sociale. Asta ne arata istoria monahismului rasaritean.
Pe de alta parte, inevitabil monahismul ia chipul lumii, sub anumite aspecte. Vremea parintilor pustiei a cam trecut. Acum avem manastiri cu televizor, internet, parinti care au parte de multa "iconomie" din partea staretilor. Decat un monahism "caldicel", ma gandesc ca mai de folos este, in acest caz, ca monahii sa se implice macar in activitatile sociale.
Chiar vremurile pe care le traim fac sa se contureze un nou tip al monahismului ortodox, axat pe "linistirea" si alinarea semenilor, avand ca temei insasi esenta crestinismului, slujirea concreta a aproapelui.
Ma gandesc totusi ca nu numai mirenii vor trebui sa auda la Judecata, "Gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine", ci si monahii. Este o simpla parere.