View Single Post
Vechi 25.03.2011, 13:06:45
ludovic ludovic is offline
Member

Data înregistrării: 15.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Daca reluam exemplele date cu "sa nu iti faci chip cioplit" si "sa faci doi heruvimi de aur" sunt deacord ca primul se refera la a nu face "idoli" in timp ce al doilea exemplu arata bine ca se pot face icoane, insa trebuie mers pana la capat cu observatia si anume, acolo unde ne-a zis sa nu ne facem idoli ne-a spus si sa nu ne inchinam lor, in timp ce, acolo unde a zis sa facem heruvimi (si deci icoane) nu a zis ca ar trebui sa ne inchinam acestor heruvimi, deci icoanelor.
Cu alte cuvinte nu avem voie sa ne facem idoli si sa ne inchinam lor, dar avem voie sa facem icoane prin care sa acordam cinstea cuvenita celor reprezentati in ele, insa inchinarea ramane lui Dumnezeu.
Cei 2 heruvimi nu erau icoane, ci obiecte din aur. In Iesirea 25:18-21 se arata clar cum erau facuti cei 2 heruvimi:

Apoi să faci doi heruvimi de aur; și să-i faci ca dintr-o bucată, ca și cum ar răsări din cele două capete ale capacului;
Să pui un heruvim la un capăt și un heruvim la celălalt capăt al capacului.
și heruvimii să-i faci ca și cum ar ieși din capac. Heruvimii aceștia să fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar fețele să și le aibă unul spre altul; spre capac să fie fețele heruvimilor.
Apoi să pui acest capac deasupra la chivot, iar în chivot să pui legea ce îți voi da.

Aveti dreptate cand spuneti ca Dumnezeu nu porunceste nicaieri ca evreii sa se inchine la cei 2 heruvimi. Si atunci va intreb eu, cine e in pericol de idolatrie, cel ce se inchina printr-io icoana(desi Dumnezeu nu a zis nicaieri asa ceva) sau cel ce prefera sa nu se inchine printr-o icoana pentru ca Dumnezeu nu i-a zis nicaieri sa faca asa ceva?
(N)P sunt criticati din cauza acestui lucru, insa mai bine sa asculti de ceea ce zice Dumnezeu decat de ceea ce nu zice.

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
In Vechiul Testament exista si o fraza in care ni se spune sa nu ne facem imagini a ceea ce exista in Cer, sau pe pamant etc, insa nu imi aduc aminte bine paragraful, dar stiu ca la vremea cand l-am citit nu prea am inteles la ce anume se refera din moment ce iata ca putem face heruvimi si icoane. Daca cunoasteti paragraful, mi-ar placea sa aud modul in care l-ati inteles dvs, poate asa ma mai clarific si eu :)
Este in decalog, Iesire 20:4-5. Ideea acelor versete este sa nu iti faci chip cioplit sau imagine si sa te inchini acelor reprezentari. Interdictia nu este asupra reprezentarii ci asupra inchinarii la reprezentare. De aceea Dumnezeu nu se contrazice cand spune sa se faca cei 2 heruvimi, pt ca nu erau facuti pentru a se inchina lumea la ei.