Citat:
În prealabil postat de georgeta florica
Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ. Să nu te închini înaintea lor, și să nu le slujești; căci Eu, DOMNUL, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc fărădelegea parinților în copii până la al treilea și la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc; și Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele”. Această poruncă este împotriva creării unui idol,si se refera la orice creatura,inchipuire rea daca vreti nicidecum la chipul Domnului, a Maicii Domnului.
|
Multumesc ca ai redat pasajul integral.
Despre faptul ca: "Să nu-ți faci chip cioplit" inseamna sa nu ne facem idoli sunt perfect deacord.
Partea a doua insa: "nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ", nu se refera tot la idoli? Daca nu, atunci la ce se refera? Si intreb pentru ca in Cer nu se afla nici o "creatura,inchipuire rea" ci se afla tocmai Dumnezeu, ingerii si sfintii, adica cei carora le facem icoane. Daca Dumnezeu a zis sa nu facem vreo infatisare a ceea ce se afla in Cer, dar pe de alta parte a zis sa facem Heruvimi de aur, iar El nu se poate contrazice, cum le impacam pe amandoua? Nu se impaca tocmai prin ceea ce a zis in continuare? Adica: "Să nu te închini înaintea lor, și să nu le slujești; căci Eu, DOMNUL, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos"?
Cu alte cuvinte, interdictia de a face "înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ" nu se refera la interdictia de a face icoane, ci la interdictia de a considera icoana si pe cel din icoana ca si cum ar fi Dumnezeu. De aceea scrie: "Să nu te închini înaintea lor, și să nu le slujești", pentru ca omul nu slujeste lucrurilor din Cer, ci ii slujeste lui Dumnezeu si i se inchina lui, inchinarea insemnand a recunoaste drept stapan suprem pe cel caruia ne inchinam. De aceea inchinarea o facem in numele Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Aceste Treimi ne inchinam noi pentru ca ea este Dumnezeu, Creatorul nostru.