Citat:
Īn prealabil postat de Sanduu
Tocmai am un gind sa intru la o sectie de Kik-box :) sa practic in timpul liber dupa serviciu, insa as vrea sa stiu daca Biserica permite asa ceva ...
|
Din cate stiu eu (fiul meu a practicat o vreme), Biserica este f rezervata in primul rand fata de scolile care au un evident substrat religios (de pilda Aikido). Pe de alta parte, o multime de preoti isi duc copiii la arte martiale sa faca sport si sa invete autoapararea. Una e sa devii bataus de strada si antisocial, alta e sa iti aperi pielea, copiii, sotia in caz de atac huliganic sau sa poti lua apararea unui nevinovat pentru o cauza buna.
In ce ma priveste eu l-am retras pe fiul meu de la AIkido, pentru ca el insusi devenise nemultumit ca se inchina, in timpul antrenamentelor, la Sensei Zero, obisnuit sa se inchine la Hristos, Preasfanta Nascatoare si Sfinti.
Apoi, noi nu suntem orientali, nu avem psihologia lor si nici traditia lor religioasa. Suntem romani, asta e cu totul altceva si suntem organic dezvoltati in duh crestin. Nu-i de omis acest aspect, eu unul nu o fac.
Ca profesor de liceu am intalnit multi elevi cu situatia ta. Am lucrat si cu studenti. Fiind consilier si crestin ortodox, eu iti recomand cu tarie 2 lucruri:
1) mergi in training de consiliere de grup, cu tineri ca tine, cu sedinte axate pe dezvoltarea abilitatilor de relationare interpersonala si empatie/inteligenta emotionala. Am lucrat cu multi tineri care veneau din spitalele de nebuni si din terapii oribile facute de amatori care, in loc sa isi vada de sfintele slujbe, isi permit sa faca psihoterapie in biserica. Mare confuzie, mereu in detrimentul enoriasilor. In schimb, prin putinele mele daruri primite de la Dumnezeu si cu niscaiva experienta, am ajutat multi oameni sa depaseasca singuratatea si sa devina oameni normali. Sunt sigur ca in orasul tau vei gasi psihologi priceputi pentru asa ceva. La acest capitol eu imi exprim deschis convingerea, pe care am exprimat-o si cand eram student la Teologie, ca Biserica a ramas mult in urma. respingerea de catre Biserica a consilierii si psihoterapiei arata un singur lucru: exceptind unii oameni realisti si luminati la minte, ceilalti traiesc undeva in evul mediu si fura pur si simplu ce isi inchipuie ei ca pricep din cartile de 2 bani de pe tarabe. Cica se adapteaza la lumea de azi... Sa le fie rusine! Nu numai ca ii indeparteaza pe oameni de doctori si de consilieri dar menirea lor e sa adapteze lumea cazuta de azi la Biserica si nu invers. Eu ii numesc tradatori si ma rog, cu greu dar ma rog, pentru ei. Sa fie clar: in timpul slujbelor, inconjurat de babe si paralitici, nu vei dezvolta abilitati de relationare si prietenie cu o fata, si nici nu iti vei exprima sentimentele.
2) Mergi la Sfintele Taine, cere sistematic ajutorul Bunului Dumnezeu pentru necazurile tale, cauta un duhovnic care sa nu faca pe psihologul ci sa isi faca treaba pentru care Dumnezeu i-a dat harul, adica sa se ocupe de latura duhovniceasca. Exerseaza miluinta, tine postul dupa puteri, aminteste-ti ca un crestin e vesel, deoarece are nadejde in Hristos si Il asteapta, stai la rugaciune dupa puteri si dupa cum vei simti ca vine harul. Citeste zilnic din Noul Testament, din Ceaslov, din carti ziditoare de suflet. Canta frumoasele si sfintele noastre cantari bisericesti (macar cele de la Sfanta Liturghie), daca ai dorinta si posibilitati vocale, fie si minime.
Restul e prostie pe fata, superstitie, magie, amatorism, politica, minciuna.
Crede tare in Dumnezeu si foloseste resursele pe care EL ni le pune la dispozitie. Mergi la doctor (consiliere de grup cu oameni care au probleme asemanatoare).
Te vei dezvolta, cu ajutorul lui Dumnezeu problema ta se va ameliora sensibil in cateva luni, vei avea o viata normala.
fantasma cu manastirea e deocamdata doar .. fantasma. Te relaxeaza o vreme, ca vezi o portita de fuga, dar fii crestin si stai la locul tau: invata sa traiesti printre oameni! Apoi, vei mai vedea, poate ca Domnul iti va arata daca e voia Lui in acest sens.
Dumnezeu sa te binecuvinteze!