Citat:
În prealabil postat de Sanduu
adica ai chemare de la Dumnezeu pentru a fi monah insa persoana care nu asculta de aceasta chemare si traieste in lume , ii merge prost este nefericit etc. cam asa vorbe am auzit printre oameni si as vrea sa stiu daca e adevarat s-au sint simple superstitii...
|
Problema cu chemarea trebuie pusa altfel. Dumnezeu a pus in fiecare om cel putin un talant. Acest talant trebuie inmultit si nu ingropat, pierdut sau, Doamne fereste, vandut. Ce inseamna a inmulti talantii? Inseamna a te pune in slujba aproapelui. Dumnezeu nu are nevoie de nimic de la noi. De ce ar mai avea nevoie Dumnezeu, cand El este desavarsit si toate sunt ale Lui? Dumnezeu ne vrea unul in slujba altora. Slujirea aproapelui inseamna, de fapt, slujirea lui Dumnezeu. Dar multi uita acest lucru si atunci isi slujesc lorusi zicand ca slujesc lui Dumnezeu. Deci problema e sa cauti sa vezi ce talant ai si unde ai putea sa-l "inmultesti", dar.. dar.. in folosul aproapelui. Talantii nu se dau pentru uz propriu, ci pentru a-l ridica pe aproapele. In manastire
talantul ascultarii trebuie nu numai sa predomine dar sa fie atat de puternic incat sa-ti sacrifici voia proprie fara cracnire. O sa-ti dau un exemplu din pateric. Se spune ca la un avva foarte inaintat vine un ucenic nou. Si avva ii da ascultare: ii arata un arac de vie, adica un bat uscat, il infige in pamant si ii spune ucenicului sa ude in fiecare zi acel bat pana va inmuguri. Ucenicul a dat din umeri si s-a apucat de treaba si dupa 3 ani de zile batul a inmugurit. A facut ascultare. Altul spunea ca avva e nebun si ar fi plecat urgent acasa. Acum, nu se stie daca batul a inmugurit fiindca se ruga neincetat avva sau fiindca ascultarea ucenicului a fost perfecta. Eu cred ca din ambele.
Concluzia e ca poti face mult bine, chiar foarte mult bine aproapelui si fara sa fii in manastire, cum poti face si foarte putin fiind in manastire. Depinde ce talanti ai si cum ii folosesti. Sunt si prin manastiri din cei ce il folosesc doar pentru uz propriu. Cauta aproapele si nu fugi de el. Ajuta aproapele si te vei mantui si tu. Iar daca o fi si-o fi sa fie manastire, vei stii la momentul potrivit. Deocamdata stai aproape de aproapele. E cea mai sigura cale de mantuire.
Har, smerenie si jertfa de sine.