View Single Post
Vechi 30.03.2011, 11:48:33
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Binenteles ca nu, ar fi o minciuna crasa, asa ceva se invata despre ortodoxie in facultatile de teologie protestanta. :)

Sau poate gresesc si facultatile de teologie protestanta au totusi ceva mai multa prestanta si asa ceva isi invata pastorul credinciosii care habar n-au o iota de ortodoxie desi unii se bat cu pumnul in piept ca au fost ortodocsi si oricum sunt prea comozi sa verifice la sursa.
Sa inteleg ca dvs nu credeti in Traditia Ortodoxa? Hmm, nu as zice ca nu credeti, dimpotriva. Ca atare, ce este Traditia Ortodoxa? Este sola scriptura? Deloc, asa-i? Este ea cumva o repetare sub forme diverse si multiple a ceea ce Iisus si apostolii spusesera deja? Ca daca ar fi asa, nu ar fi altceva decat tot Sola Scriptura, insa ortodocsii se lauda cu faptul ca Ortodoxia nu este sola Scriptura, deci exista si invataturi in afara Scripturii care s-au adaugat in timp, si se poate studia cand anume a fost adaugata fiecare invatatura. Ei, daca dam la o parte aceste invataturi adaugate in timp, ajungem la miezul Ortodoxiei practicate de primii crestini. Despre aceasta era vorba.

Citat:
In nici o facultate nu se invata "totul". Ar fi imposibil, cu cat cunoasterea este mai profunda, cu atat este mai vasta.
Si daca nu invatam totul despre ceea ce trebuie sa facem ca sa ne mantuim, avem sanse sa ne mantuim? Un om care nu face facultatea de teologie are sanse sa se mantuiasca daca nici macar cel cu facultate nu stie totul despre mantuire?
Dar primii crestini, stiau tot ceea ce trebuie stiut pentru a se mantui? Cam stiau asa-i? Iata de ce era mai simplu la primii crestini, pentru ca la ei, crestinismul era raspunsul la intrebarea: "Ce sa fac ca sa am viata vesnica". Acum insa, crestinismul a devenit ceva foarte complicat mai ales in bisericile traditionale care au acumulat invataturi peste invataturi ca pana la urma nici un preot nu le poate sti pe toate, si ca atare nu-i de mirare ca biserica nu mai este una singura la ora actuala.
Iar daca ar depinde mantuirea de aceste invataturi, pai inseamna ca nimeni nu s-ar mai mantui. Din fericire nu ne mantuim prin mormanul de invataturi ci prin credinta in Iisus.

Citat:
Nu stiu unde vrei sa ajungi dar din cate stiu, pentru a ajunge pastor faci totusi o facultate de teologie care se invarte undeva in jurul la 4 ani, probabil si mai mult prin unele parti.
Daca te tine capul, mai faci si un masterat si cateva doctorate.

Aveam acum cativa ani o librarie protestanta in centrul orasului.
Ghici ce, erau sute de titluri pe rafturi.
Chiar..pentru ce au mai fost scrise?
Probabil autorii lor n-au avut intelepciunea sa vorbeasca cu dvs. mai intai.
Eu vorbeam de primii crestini, nu de cei de la ora actuala. La ora actuala totul este complicat, de aceea biserica s-a divizat in bucatele. Daca pe rafturi nu s-ar gasi decat Evanghelia ca si obligatorie pentru mantuire, iar restul cartilor ca si facultative, crestinii ar fi iar uniti. Daca insa se gasesc multime de alte invataturi omenesti, pai normal ca trebuie facuta scoala multa pentru a cunoaste cat mai multe din textele acestea, si a dovedi ca textele sunt cunoscute. Si de aici incolo rivalitatea, care parere omeneasca este cea buna. Uitanduse ca singurul Invatator este Iisus, cel care a zis sa nu numim pe nimeni altul invatator decat pe El. De aceea, unirea crestinilor, unire pentru care se roaga toate bisericile ortodoxe si catolica, se va face numai in Iisus, se va face cand ambele parti vor renunta la invataturile omenesti si il vor lua de invatator pe Iisus. Caci nu trebuie uitat ca Iisus este viu, cuvantul Lui din Evanghelie este cat se poate de viu. El este Cuvantul.

Citat:
Se vor mantui? Garantat? Oricand oriunde oricum si crezand orice atat timp cat in centrul credintei lor ar fi un personaj care sa-i spuna "Hristos"?
Daca imi arati si mie unde scrie asta, cred.
Eu nu am zis ca omul se mantuieste "Oricand oriunde oricum si crezand orice atat timp cat in centrul credintei lor ar fi un personaj care sa-i spuna "Hristos"?" ci am zis ca omul se mantuieste daca crede ca acest "personaj" ce poarta numele de Hristos este Fiul lui Dumnezeu care s-a rastignit pentru iertarea pacatelor noastre, a inviat, s-a inaltat la Cer, adica daca crede toate cate scrie despre El in Evanghelie, si daca apoi pune in practica ceea ce acest Hristos ne-a cerut sa facem. Dupa cum vedeti, nu este deloc "Oricand oriunde oricum" iar Hristos nu este un "personaj" oarecare, ci este insusi Fiul lui Dumnezeu. Iar cine crede in Fiul lui Dumnezeu si il asculta pe El, uitati ce primeste:

"Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viata."
(Ev dupa Ioan, 5:24-25)

Vedeti ce garantie puternica am? Iisus imi spune ca daca ascult cuvantul Lui si cred in Dumnezeu Tatal, nu voi merge la Judecata ci voi trece de la moarte la viata. Nici nu imi trebuie alta garantie, pentru ca stiu ca Iisus nu minte niciodata. Asa ca singura mea grija este sa ascult cuvantul lui Iisus, ca Fiu al lui Dumnezeu. Iar cuvantul Lui se afla acolo unde ne-a indicat El: in evanghelia care se va propovadui pana la marginile pamantului ca sa nu zica nimeni ca nu a stiut.

Citat:
Cum ziceam, chestii de gusturi, yoghinii mai adauga la incrucisarea asta si nitel budhism, yoga, confucianism, etc. si tot ajung la un sambure care sa le fie pe plac.
Orice este posibil, atat timp cat nu ai repere sanatoase.
Eu vorbesc de cei care cred in Iisus Fiul lui Dumnezeu, care cred in Dumnezeu din Dumnezeu, lumina din lumina, adica eu vorbesc de crestini. Dvs insa vorbiti de cu totul altceva, de aceea nu vedeti baza sanatoasa care este Iisus Hristos. Nici nu aveti cum sa o vedeti daca nu ramaneti cu gandul la crestini si incepeti sa rataciti cu gandul pe meleaguri straine crestinismului. Sa ne intoarcem deci la crestini.

Citat:
Daca este de la Dumnezeu si daca vine prin Duhul Sfant, ceea ce nu cred ca aveti capacitatea spirituala de a discerne.
Dar dvs aveti aceasta capacitate de a discerne? Ce parere aveti de oamenii de pe meleagurile natale ale lui Iisus care erau atat de convinsi ca il cunosc pe Iisus incat Iisus, desi era si este Dumnezeu, nu a putut face aproape nici o minune la ei din cauza necredintei lor?

Citat:
Nu-mi permit sa va judec faptele ci doar vorbele si crezul.
Si dupa ce criterii judecati dvs. vorbele si crezul daca cuvantul lui Iisus, cel care va va judeca pe dvs., nu va place?

Citat:
Hristos nu a lasat o carte, a lasat Apostoli si ucenici pe care a intemeiat Biserica - nu ca o entitate abstracta si speculatie teologica ci cu o prezenta vizibila si concreta in istorie pana la sfarsitul veacurilor.

Ori, avand in vedere ca amalgamul de convingeri contradictorii a diverselor confesiuni crestine care pentru dvs. reprezinta "Biserica" cum ati declarat mai sus nu poate fi Biserica, ci doar o tentativa de falsificare a adevaratei Biserici, iar dvs. aderati la aceasta minciuna, as zice ca aveti o mare problema.
Eu vorbesc de cuvantul Domnului care a fost lasat noua. Dvs. stiti ca, cuvantul Domnului este Domnul insusi?

"La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul."

Dvs vedeti in Evanghelie o carte, eu insa Il vad pe Dumnezeu Cuvantul. Evanghelia este Cuvantul lui Iisus, iar Cuvantul este Dumnezeu, este Dumnezeu Fiul care va fi vestit la toti oamenii. Si bine-nteles ca acest cuvant va fi vestit prin oameni, care astfel sunt ucenicii Cuvantului, adica ai lui Iisus. Iar ucenicii il vestesc in oral si in scris si impreuna, toti ucenicii, formeaza biserica, formeaza Trupul lui Hristos. O biserica este adevarata daca vesteste Cuvantul lui Iisus, si este falsa daca vesteste cu totul altceva. Atat Bisericile Ortodoxe cat si cea catolica sau protestante, nu pot fi decat adevarate daca vestesc Cuvantul Domnului, pentru ca Domnul este cuvantul si tot El este si Adevarul: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata". Iar eu nu am auzit pana acum sa vesteasca filozofii budhiste sau altceva, ci toti il vestesc pe Iisus din Evanghelie. Asa ca toti formeaza biserica, insa din pacate, la multi inca le este teama sa traiasca intr-adevar ca fratii.

Last edited by Adriana3; 30.03.2011 at 12:01:34.