Pe mine m-a impresionat viata Sintei Maria Egipteanca, insa stiu ca fiecare sfint are o viata unica, asa incit nu pot sa spun ca nu sint impresionat in mod deosebit si de alte marturii.
As vrea sa spun pe scurt din viata unei sfinte, din Rusia, din pacate i-am uitat numele.
A dorit atit de mult sa se retraga la manastire, incit a plecat pe ascuns din casa parinteasca. Amintesc faptul ca ea provenea din rindurile aristocratiei. A plecat la o manastire (de calugari) destul de aproape de locurile natale. Cred ca avea binecuvintarea preotului duhovnic si al mitropolitului.Parintii au cautat-o ani de zile, pe la manastiri, insa, cu voia lui Dumnezeu, nu au gasit-o. In cautarile lor disperate, tatal a trecut si pe la manastirea in care era fiica lui, insa nu avea cum sa se gindeasca ca ea ar putea sa fie acolo. In acea manastire tatal respectiv s-a atasat, cu timpul, de un tinar calugar, foarte slab, firav, dar cu mintea agera si purtau discutii diverse, dar mai ales pe teme religioase.
In fiecare an acel tata venea la manastire special pentru a vorbi cu acest tinar calugar.
Anii au trecut si tinarul calugar a murit de boala.
Dupa moartea lui, staretul manastirii i-a spus ca acel frate nu era altcineva decit fata care plecase cu ani in urma din casa parinteasca.
Urmarea: tatal si-a vindut intreaga avere si s-a calugarit in manastirea in care ani de zile fiica lui a vietuit intocmai unui inger.
Ma scuzati, poate par cam penibil, dar aceasta relatare ma intristeaza si ma bucura in aceeasi masura.
|