Citat:
În prealabil postat de onyx235
Stau eu si ma intreb, oare Dumnezeu da acest dar oricui? Nu cumva e o forma de inselaciune a diavolului?
|
Dumnezeu daruieste inainte-vederea celor cu viata sfanta, alesilor Sai, celor smeriti. In acelasi timp, si diavolul incearca sa ne castige prin "darurile" inselatoare pe care ni le poate face. Incearca sa le copieze pe cele dumnezeiesti, incat omul poate cadea in inselare, nestiind ca primindu-le din mainile demonului, se impartaseste de fapt de acesta, si nu de Dumnezeu.
Omul impatimit se poate pacali, de aceea trebuie sa alerge la cei inaintati duhovniceste pentru a lua sfat. Acestia au discernamant, stiind sa deosebeasca duhurile.
Se spune in Pateric ca "oarecari frati s-au dus la avva Antonie, ca sa-i vesteasca lui nalucirile pe care le vedeau si sa se invete de la dansul, de sunt adevarate, sau de la draci.
Si aveau ei un magar si a murit pe cale.
Deci, dupa ce au venit la batranul, apucand el mai inainte, le-a zis lor : cum a murit magarul pe cale ? Au zis lui : de unde stii, avvo ? Iar el le-a zis lor : dracii mi-au aratat.
Si ei au zis lui : noi pentru aceasta am venit sa te intrebam, ca vedem naluciri si de multe ori se fac adevarate; nu cumva ne inselam ? Si i-a incredintat pe ei batranul din pilda magarului, ca de la draci sunt."