mie chiar mi se pare falsa o astfel de explicatzie pseudoshtiintzifica scotzandu-i pe respectivii novici in ale credintzei direct nishte impostori shi chiar bolnavi psihic... imi pare rau ca se poate transforma credintza intr-o forma de studiu tipologic uman specific shtiintzelor medicale... poi unde este cuvantul adevarat ca ne smerim pana la culme de a considera pe cineva nebun sau bolnav (cu nervii) sau eretic... aici deja este tocmai reversul, in prima parte a citatului respectiv (tipuri de persoane...) poi ce suntem noi sa urmarim asha ceva. Dar apoi demascarea shi combaterea lor... ca sa intram intr-un soi de urmarire shi desconspirare... poi asta merge mana-n mana cu pira shi chinuirea aproapelui novice... shi nici nu stim ce shi cum ii da Dumnezeu, cum ar trebui sa fie el sarmanul credincios shi noi ne shi transformam intr-o turma de lupi... Poi e vorba pentru ashtia lasatzi-i in pace fara lepadare... datzi-le pace... cind nu suntem in stare sa ne indreptam pe noi ne apucam sa indreptam pe altzii?!!! e inshelare aceasta parte a citatului, shi o spun cu durere cu atat mai mult cu cat vine de la o manastire...
In schimb punctele 3 shi 4 au darul sper sa ajute parintzii shi preotzii sa nu-i lase sa cada spre traditzii false locale... desi are grija Domnul de indreptarea sau curatzirea lor, ca fiecare are anumite particularitatzi nu neaparat nocive... oricum e bine de shtiut insa diferitele forme de superstitzii locale sau de ritualuri care mai calca pe alaturi, dar nu este voie a le indrepta noi in nici un caz... are grija Domnul, incet incet sa faca cum considera cu ele, in schimb e bine poate de citit exemplele deshi nu cred ca e cazul sa privim noi atat de indreptator ca nu se cade...
Deci chiar daca e bine de frunzarit poate doar punctele 3 shi 4 doar asha informativ totusi cred ca astfel de desconspirari shi demascari shi combateri sunt fals creshtin-ortodoxe, chiar daca par atat de bineintemeiate shi indreptatzite shi venite de la parintzi monahi...
Deshi spiritul shi parintzii monahii sunt foarte cinstitzi shi mult imbunatatzitzi fata de creshtinii de rand totushi se poate intampla shi ca anumite scrieri sa nu fie in duhsfant, scrise din perspectiva ortodoxa sau chiar sa nu fie pentru masurile mirenilor shi caatare chiar sa le faca rau... deci parerea mea este ca astfel de scrieri nu sunt indicate... chiar daca par a fi in ajutorul dreptei-credintze creshtin-ortodoxe...
Imi cer iertare celor care inteleg din mesajul meu o combatere rauvoitoare, dar nu se poate imbratzisha, mai ales de catre mireni, adica creshtinii ortodocshi proaspetzi, noi, o astfel de atragere intr-o lupta desharta... fiindca are grija Domnul sa-i indrepte pe cei cazutzi sau care s-au abatut sau se indreapta ei inshishi cu ajutor de sus, deci nicivorba sa ne batem noi capul cu astfel de initziative... atat de frumoase... deci trebuie citit cu grija shi respect, ca se intzelege greshit shi se practica aberant... ??????
|