Desi nu am intrat pana acum sa-mi zic parerea, iata ca acum o fac fata de unele postari...sper ca aceste idei sa fie intelese ca atare si nu ca fiind un inceput de polemica(asta nu este intentia mea!!!):
Citat:
În prealabil postat de George.m
La baza tinerii de minte a raului ar sta mandria si indreptatirea de sine.
|
Adevarul este ca si eu l-am auzit pe Pr.Coman zicand un adevar general legate de cele citate: "Fiecare om cauta sa se indreptateasca pe sine! Orice om, indiferent cat de jos ar fi pe o scara a valorilor, cauta pe cineva care, macar intr-o anumita privinta, sa fie mai jos ca el".
Din nefericire multi crestini fac asta....ba, daca am fi atenti la noi insine, cred ca ne-am putea surprinde chiar pe noi facand acest lucru!
Citat:
În prealabil postat de sophia
Rog adminul sa schimbe titlul acestui fir de discutie.
Este oribil, socant si jignitor la adresa tuturor.
Poate unii nu stiu ce este o hazna! Este un closet din ala de la tara, din curte.
Sa spui despre un om, indiferent ce pacate are ca este hazna, este mult prea mult!
Nu avem voie sa aruncam asa cu termenii.
Voi asa va simtiti/vedeti? Ca o hazna?
http://dexonline.ro/definitie/hazna
|
Imi pare rau pentru suparare, dar cred ca acest titlu este destul de potrivit.
Ne deranjeaza cand calcam pe strada sau altundeva intr-un c...t de caine sau altceva scarbos - este normal!
La fel de normal este sa nu-ti placa sa vezi cum arata sau miroase o hazna!
DAR LA FEL DE NORMAL AR TREBUI sa nu ne placa a junge in adancul iadului, pentru ca acolo ajung cei ce pacatuiesc!!!
Pe langa putoarea iadului, haznaua pare deja parfum!
Nu exista termeni care sa exprime starea aceasta de
intinare cu pacate a omului sau aceasta "joaca nebuna"(tinerea minte a relelor) cu cele ce au intinat omul-mazga pacatelor!!!!
Citat:
În prealabil postat de mirelat
PS: Pr. Constantin Coman nu e infailibil. 
|
Nici eu nu cred ca e infailibil....nici mie nu-mi plac toate ideile lui, dar unele sunt interesante.
De fapt in viata intalnim/aflam multe lucruri interesante....unele ne sunt de foarte mare folos, iar altele sunt de folos doar unora/in anumite situatii!
Citat:
În prealabil postat de gabriel 30
De ce ??????
Pentru ca is genul asta de oameni oare...? Crestini falsi si ipocriti care atunci cand sunt facuti "hazna" se "simt"...? De asta....? Nuuu...mai bine hai sa lasam titlul EXACT asa cum e.
Lasa urechile "fine" sa se simta.Ba chiar asa ,exact avem voie sa aruncam cu termenii. Pentru ca ,cu dulcegarii si linguseli nu se va rezolva niciodata nimic...sa nu mai facem atata pe sensibilii..ca nu suntem deloc asa. Sa spunem lucrurilor pe nume exact asa cum sunt....
daca adunam raul in inima...suntem EXACT ca si o hazna si ne meritam pe deplin renumele !!!!!
|
Nu numai crestinii sunt ipocriti, dar fiecare om are tendinta asta de a fi ipocrit....tendinta data de starea noastra de pacatosenie!
Cat despre partea a doua....foarte bine daca exista
urechile "fine" care se simt! Este inceputul, daca nu chiar calea spre Imparatia cerurilor.
Avem exemplul talharului de pe cruce care a ajuns in rai tocmai fiindca
s-a simtit, ba chiar a facut asta fara sa vada scris undeva,cum am vazut noi pe acest topic!
Sa punem si noi inceput bun!
Citat:
În prealabil postat de calator prin ploaie
Atata teorie, ca excelam in ea....dar practica ne "omoara"....
|
Asta e problema tuturor....viata e un examen continuu in care, poate fara sa vrem, avem parte din plin de practica si teoria o aflam din mers!
Si in scoli se face practica, dar scopul ei este tocmai indreptarea elevului spre realizarea unor obiective din ce in ce mai putin gresite... pana la realizarea unor obiective din ce in ce mai bune!
Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu sa uitam ca practica facem si dupa ce terminam scoala, ba chiar mai multa si diversificata! Se face practica in viata asta in domenii pe care nu le-am bagat in seama prea mult....cele ce tin de suflet!
Citat:
În prealabil postat de George.m
E bine, pentru inceput, sa excelam macar in teorie. Incet, in timp putem ajunge si la "practica". Prin cuvintele pe care le adresam altora, Dumnezeu poate lucra si asupra noastra.
Iata ce spune minunatul Sfant Ioan Scararul: "Am vazut pe unii ce tineau minte raul, indemnand pe altii sa nu tina minte raul. Si rusinandu-se de propriile lor cuvinte, au pus si ei capat patimii acesteia".
Iar Parintele Dumitru Staniloae interpreteaza astfel cuvintele Sfantului: "Vedem gandirea larga si intelegatoare a Scararului. El nu condamna simplist pe cei ce lauda ceea ce nu fac ei, ci recunoaste ca uneori acestia sunt folositi de cuvintele lor, care nu se acopera insa cu faptele lor.
Caci de multe ori cuvintele omului nu sunt ale lui, ci ale lui Dumnezeu, care-l sileste sa vorbeasca prin constiinta lui. In acest caz, prin cuvintele ce le rostesc unii isi predica, sau li se predica si lor, sau din vointa de a incalzi pe altii pentru un lucru bun, se incalzesc si pe ei insisi. Sau, caldura cu care primesc altii cuvintele rostite de ei se intinde si la ei".
|
Nimeni nu poate excela in teorie! Poate doar incerca!
Si diavolul incearca sa ne convinga de multe ori ca exceleaza in teorie!
Dumnezeu este Adevarul! Dar in cunoasterea Adevarului se poate pleca de la teorie, dar nicidecum fara practica!
Aceasta practica pleaca de multe ori de la cele cunoscute teoretic/invatate----->datorita aceleiasi firi omenesti plina de murdaria pacatelor, care nu se mai poate impartasi de cunoasterea directa a celor cunoscute de Dumnezeu.
Si ca sa nu zic mai mult: GANDITI-VA LA FACEREA FAPTELOR BUNE!
Nu de putine ori, cel putin in cazul meu, facem fapta buna fara sa simtim nevoia/sentimentul....o facem doar pt ca stim ca e un lucru bun!
Apoi se ajunge la a face bine din simtire!!!
SA VA FIE DE FOLOS!