Citat:
Īn prealabil postat de windorin
Mantuirea este a ne vedea drept cauza a Rastignirii Domnului.
|
Sa ne vedem drept CAUZA a Rastignirii Domnului... Frumoasa invitatie la smerenie...
Desi am convingerea ca ai spus asa din cele mai frumoase sentimente :), eu prefer totusi sa iau aminte la FINALITATEA sau TINTA/SCOPUL Rastignirii. Tocmai pentru, tocmai in vederea mantuirii noastre Domnul S-a rastignit. Dealtfel, in Crez asa si spunem: "Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire..." Deci nu "din cauza" noastra, ci "pentru" noi, in vederea mantuirii noastre, cei cazuti prin pacat.
De ce nu accept tentatia de a considera pe om (si pe mine insumi, implicit) cauza rastignirii Domnului? Sunt multe argumente, dar ma rezum la unul singur: ar insemna ca Domnul e OBLIGAT, CONSTRINS, DETERMINAT, LIPSIT DE LIBERTATE, FARA PUTERE DE ALEGERE.
Omul ar fi mai puternic decat Dumnezeu, iata ce mi se pare ca decurge din acceptarea considerarii noastre drept cauza.
Sa ma vad drept cauza, ar insemna sa ma vad mai puternic decat Hristos. Iarta-ma, Doamne, am vorbit ca om pe marginea unei idei, in sistemul propus: cel cauzal, determinist.
Imi cer iertare, frate Windorin, eu asa vad lucrurile...
Cu toata dragostea, iertare...
Si indreptare, desigur, astept.