Citat:
În prealabil postat de Lucemferre
Chiar și-așa. Nu scrieți "cu două de feluri" , ci "două feluri". "Culori" a devenit irelevant pentru că și-a schimbat partea de propoziție și nu mai are nicio legătură cu numeralul. Ideea e că între un adjectiv și substantiv nu se pune prepoziție. În cazul nostru numeralul are valoare adjectivală. Prepoziția "de" se folosește între numeralele de la 20 în sus și substantivul pe care-l determină. Nimic matematic, ci e o normă a limbii. Între numeralele până la nouăsprezece (inclusiv) cu valoare adjectivală și substantiv nu se folosește "de".
|
Asta-i tot ce ați reținut din cele expuse mai sus ?
Dacă realitatea s-ar reduce doar la norme și de nu ar mai fi și excepții (și aici nu mă mai refer doar la chestiunile lingvistice), atunci totul ar fi lipsit de nuanțe, subtilitități și de suplețe, totul ar fi monoton și obositor, de un cenușiu infernal și fără urmă de speranță.
Revenind la exemplele aduse în discuție, repet: se spune doi de "i" pentru a evita orice confuzie; altfel s-ar auzi "doii". De altfel, așa s-a spus întotdeauna până la apariția "noilor norme", impuse de niște persoane obsedate de norme, reguli și altele de același gen, care par a fi plătite pentru a artificializa limba română.