View Single Post
Vechi 11.04.2011, 16:05:23
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Adriana, nu toate trupurile neputrezite sunt sfinte moaste. Sfintele moaste au niste caracteristici speciale, de aceea le recunoastem, altfel ne inchinam si sarutam cadavre, cum zic ateii sau neoprotestantii.
Un corp poate sa nu putrezeasca din cauze naturale (sau imbalasamarea, ca mumiile) si din cauza unor pacate. Iata cauzele de neputrezire, expuse de Par. Cleopa: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou39.htm
Sfintele moaste au fost si in primul mileniu si sunt si acum in ortodoxie la fel. Pot sa nu fie nici macar un trup neputrezit, ci doar oase, cum sunt martirii descoperiti in Dobrogea.
Sfintele moaste au o culoare speciala, in general galben auriu, sunt uscate (nu arata de parca ar fi murit atunci un om), usoare. Cel mai important, miros a mir. Poti vedea aici moastele sfintilor Epitet si Astion (din primele secole) descoperite in Dobrogea: http://dervent.ro/index-ALB.php?cID=...MDFfZGVydmVudA==

In primul rand BO nu recunoaste niciun sfant sau minune din BC de dupa Schisma. Deci nu vei gasi in calendarul ortodox niciun sfant catolic.
Apoi la moastele catolice nu vei gasi nimic din caracteristicile sfintelor moaste, cele enumerate mai sus. Exista obiceiul ca particele din sfinte moaste sa fie impartite, unele se puneau sub altar.
Si catolicii pastreaza sfinte moaste din primul mileniu (unele luate din Constantinopol) si impart particele din ele (la biserica unde mai merg eu sunt moaste din Roma), dar din moastele de dupa schisma n-am auzit sa se faca asa.
Iata un articol al unui ieromonah despre moastele catolice (din revista ortodoxa de acolo): http://gandsislovaortodoxe.mirem.ro/...imbaanton.html

Cum ti-am mai zis, nu e chiar adevarat, vindecari se pot realiza si c u ajutorul vrajmasului. Probabil nu ai ajuns la capitolul acela din carte (e printre ultimele). Vrajmasul poate vindeca o boala pe care a facut-o el.

Sfintii si calugarii imbunatatiti ne spun ca nu ai cum sa stii de unde ai o viziune, decat daca esti imbunatatit. Din viata Sfintei Fecioare stim ca aceasta vorbea cu ingerul de cand era mica in templu.

Desigur ca doctorii sunt de folos pentru sanatate, la fel ca fiecare in domeniul sau, desi nu sunt ortodocsi sau unii nici macar credinciosi. calculatorul pe care il folosim nu l-a inventat un ortodox.
Catalin,

O sa raspund mai pe larg dupa ce o sa citesc ceea ce scrie la linkurile sugerate de tine. Nu stiu ce moaste catolice ai vazut pana acum, insa cele ortodoxe pe care le-am vazut (pe net) nu sunt chiar toate galbene auriu.

Cat despre faptul de a sti sau nu de unde este o viziune, pai in cartea pe care mi-ai sugerat-o spre lectura am vazut ca toata lumea stia foarte bine de ce parte se situa. Cei care erau cu satana cam stiau ca de la el le vin puterile, si cei care erau cu Dumnezeu idem, stiau ca de la Hristos le vin cele bune. Nu am vazut sa fi fost inselat careva.
In fine, cum nu am terminat de citit, nu comentez mai mult. Voi reveni mai tarziu, cand voi fi terminat.