Citat:
În prealabil postat de windorin
Biserica ne traseaza niste linii de maxima trebuinta, cam obligatorii, daca putem spune asa.
Pe langa acestea insa, fiecare trebuie sa inmulteasca pe cat poate postul, rugaciunea si faptele dragostei crestine.
Citim in vietile sfintilor, parintilor si ale altor nevoitori crestini, ca postul si nevointele se intindeau cam peste toata vremea.
Niciodata nu tin post fara a vorbi cu parintele meu duhovnic.
Eu hotarasc numarul zilelor si motivul, iar parintele binecuvinteaza sau modifica cele dorite de mine.
Mi s'a intamplat sa tin post pentru un examen greu, pentru casatorie, pentru nastere, pentru o mare ispita, etc.
Putem tine post (1-7 zile) si pentru praznicele imparatesti (in calendar nefiind mentionat "post"), spre a ne putea impartasi.
Duminical ar trebui sa se impartaseasca macar cativa crestini. Sunt atatea Liturghii, peste an, fara impartasiti.
L'am numit post personal pentru ca nu stie nimeni despre el, insa postul nu poate fi decat eclesial (in comuniune).
Cand un om tine post, lumea din jurul lui se intareste si se binecuvinteaza, familia, natura, comunitatea crestina.
|
E bine daca poti sa postesti asa mult, mirean fiind.
Eu de-abia ma tin de posturile legiuite.
In privinta impartasirii, stiu ca in Romania se cere sa tii post 3 zile inainte. Dar aici in Occident (si la greci am vazut) regula este sa tii macar de la miezul noptii de sambata si te poti impartasi la Liturghia de duminica.
O fi mai bine ca in RO, sa stea oamenii neimpartasiti cu lunile/ anii, sau mai bine ca aici, Dumnezeu stie.
Post cu folos in continuare!