Adam - și cei care mai gândiți la fel - eu am probleme mari, n-am timp de urât pe nimeni. (Și nici când îmi era bine, nu puteam duce povara asta, cu urâtul.) A tăia legăturile cu vrăjitorul n-are nici o legătură cu ura.
Mai bine dădeați citatele din Biblie unde se vorbește despre femeia cananeeancă, de demonizații din Gadara sau oricare din aceste pilde. Asta pentru cei care se numesc ortodocși și nu cred că demonii există.
Eu găsesc că e recomandabil să citim Scripturile prin intermediul Sfinților Părinți - sau, la o treaptă mai "mică", prin marii noștri duhovnici. Personal, nu mă simt în stare să interpretez singură și să manevrez citate, decât până la un punct. Sunt foarte multe cărți ale duhovnicilor noștri - și nu numai - și o infimă parte din ei a fost menționată și de Laurențiu, mai sus.
Nu e vorba de frică. Iarăși vă îndemn să recitiți ce-am mai scris și pe celălalt thread și cu alte ocazii: la ora când am pățit aceste lucruri, eu nu eram în Biserică. Are o foarte mare importanță.
N-are nici o legătură cu faptul că ne e frică sau nu. Tot Biserica spune că cei spovediți, împărtășiți și cei care merg regulat la Biserică nu au de ce să se teamă; adevărat. Dar eu eram pe dinafară. Și cu frică sau nu, uite că am ajuns să sufăr foarte mult. Nici acum nu mi-e frică - și de câte ori mă odihnesc mai bine, nici nu mă mai gândesc la ce-a fost ieri și abia aștept să-mi reiau viața normală. Am treabă multă; am destule de făcut și ultimul lucru din lume e să-mi ocup timpul cu gânditul la necazuri din astea.
Se pare că afirmația mea cu a rupe legăturile cu vrăjitorii a creat o oarecare confuzie. Nu discut ce e sfătuit fiecare de duhovnic; asta are niște variații și îl privește pe fiecare. Însă ce am spus, nu vine de la mine; tot citind, în cărțile duhovnicilor și părinților noștri, am aflat. Spun aici, pentru o eventuală edificare (repet, fiecare face cum consideră - și mai bine zis, cum îi recomandă duhovnicul):
- cel care face spiritism sau vrăji este în același păcat grav care se situează la același nivel, dacă vreți, cu sinucigașul. Acești oameni sunt persoane care se despart de bunăvoie de Dumnezeu. Păcatele obișnuite sunt una (că suntem vorbiți de rău, loviți, furați, răniți chiar sau mai știu eu ce rău ni se face - și ne rugăm pentru ei, să-i ierte Dumnezeu), însă aceste păcate sunt altceva. Nu mai pot să vin eu și să-i spun lui Dumnezeu ce să facă. De pildă, gândindu-mă la cazul sinucigașilor - știți că se face acea rugăciune sau pomenire generală, fără a menționa numele persoanei sau spunând "facă-se voia Ta, Doamne" - dar nu a mea. Repet, dacă tot citiți, citiți și o să aflați că nu spun invenții.
Repet, ce spuneți voi aici cu sentimentele creștinești e valabil, însă nu pentru niște păcate extrem de grave. Toată gama paranormalului - inclusiv sinuciderea - apropie mult păcătosul de hulă împotriva Domnului. Nu e vorba de ce-mi face mie vrăjitorul respectiv - ci de starea de cădere a sufletului lui, unde nu mai pot să intervin eu cu nici un fel de rugăciune. Însuși gestul de a mă ruga pentru el e ceva deplasat. Se lasă la iconomia, la voia Domnului, că oricum, El știe mai bine ce face și cum face.
În rest, vă mulțumesc pentru toate sfaturile. Iarăși am mai spus - citesc de ani de zile și m-am întors cu mare bucurie către ortodoxie, nu numai ca spre "ultimul colac de salvare", ci și pur și simplu pentru că este extraordinar de vie și de frumoasă - și este Calea, Adevărul și Viața. Citiți, explorați, nu vă opriți la niște citate pe care le știe toată lumea.
"Rugăciunea inimii" de fapt rezumă exact punctul în care mă aflu de mai mulți ani: nu contează dacă mor mâine, ci mă rog lui Dumnezeu să mă ierte și să nu mă trimită la munci, dacă mă ia mâine. Nu contează nimic, în viață, decât mântuirea. Asta e lecția pe care am învățat-o eu. Ăsta e mesajul meu. Am ajuns într-un punct-limită, în care ordinea priorităților este răsturnată și ajung să văd ce contează, de fapt. Nici măcar moartea nu contează. Contează un singur lucru: mântuirea. Salvarea sufletului. Dacă e să ajungi dincolo, să ajungi la bine. Că am văzut deja de aici, cât de rău este să ai de-a face cu iadul, așa că nici nu vreau să-mi închipui cât ar fi de rău - mult mai rău - dincolo.
Asta trebuie să avem în față, întotdeauna: mântuirea. Grija față de aproape, să ne ferim să jignim, să supărăm, să vorbim de sus, să ne ferim de mândrie, de neomenie. Pentru că din oricare acest pas greșit, ne putem pierde mântuirea.
Iar celălalt mesaj, l-am mai spus: nu e glumă, nu vă lăsați atrași și nu-i lăsați nici pe cei dragi să fie atrași în mreaja asta a paranormalului (de toate gradele - de la "nevinovate" citiri ale horoscopului zilnic, de la emisiuni cu tanti Urania și până la literatură "para" și spiritism, culminând cu vrăjitoria - să nu fie!). Pentru că nu sunt ocupații inofensive deloc și mai devreme sau mai târziu, veți suporta consecințele. Nu vă jucați. Cine face așa ceva, deschide niște porți - și apoi îi va fi foarte greu să le închidă la loc. Credeți-mă că știu ce spun, nu aveți cum să știți cum e chinul pe care-l plătesc zilnic pentru a nu fi fost în Biserică și vă garantez că e foarte tenace și încăpățânat, oricât de multe convingeri am avea și oricât de multe citate am ști.
Doamne ajută!
Last edited by Catisma; 12.04.2011 at 17:16:20.
|