View Single Post
Vechi 12.04.2011, 22:46:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Greșit. Isus a venit să împlinească reconcilierea creației cu Creatorul, prin jertfa Sa.

Că intrăm acum în detalii soterilogice și ne apucăm să punem condiții și termeni acestei lucrări a lui Dumnezeu, de genul "se poate numai prin Har" etc., asta e o altă problemă.

Viziunea dumneavoastră duce, ca o consecință logică, la o părere foarte urâtă despre Dumnezeu, pentru că Biserica nefiind răspândită pe întreg pământul, ar însemna că multă lume nu beneficiază de reconcilierea adusă de Cristos pentru că are ghinionul să nu fie rus, grec sau român.

Nemaivorbind despre vechea noastră discuție cum că, dacă acceptăm această idee a dumneavoastră, implicit BO se face vinovată de nerespectarea poruncii Mântuitorului, pentru că nu depune eforturi de evanghelizare în toată lumea, așa cum face BC.

Hula împotriva duhului Sfânt, despre care Cristos a vorbit atât de aspru, este împotrivirea conștientă la lucrarea Duhului.

Numai așa se poate explica logic faptul că e de neiertat. E de neiertat pentru că înseamnă refuzul conștient al iertării, pentru că Dumnezeu nu bagă Raiul pe gâtul nimănui.
Vad ca iar incepem cu viziunea mea, ideea mea, parerea mea, etc. De aceea va dau si citate din sfinti ca sa vedeti ca nu e viziunea mea.
Asta e conceptia intregii BO, precum si a Bisericii primare. Daca dvs. ati intalnit cativa ecumenisti ortodocsi credeti ca aceea este si parerea BO. Nu ati observat pana acum ca pe forum sunt mult mai multi cu aceeasi conceptie exprimata de mine?
Daca unii ortodocsi au preluat unele idei neoprotestante din ecumenism cu atat mai putin are importanta daca si catolicii au preluat acele idei.
Ideile dvs. nu o sa le regasiti la vreun sfant ortodox sau din primul mileniu si din simplul motiv ca teoria ramurilor harului a fost inventata in ultimul secol.

Nu vad ce legatura are raspandirea pe tot globul cu Biserica. Universala nu inseamna ca Biserica trebuie sa fie si in Antarctica, ci ca e Biserica. La inceput era raspandita doar intr-o locuinta din Ierusalim! Acum e raspandita in toata lumea, inclusiv Alaska, Japonia, etc, acolo unde e Biserica ortodoxa.
Daca BC vrea sa cucereasca lumea nu e o noutate, si pe ortodocsi s-a chinuit sa-i inglobeze o mie de ani. Vedem ca Vaticanul e o tara. Am mia spus de cateva ori, Iisus le-a spus ca celor ce nu-i vor primi sa isi sterga sandalele de praf si sa-i lase. BO participa la miscarea ecumenica doar din motivul raspandirii adevarului, a dreptei credinte. Puteti citi in orice articol asta.

Cred ca asta cu reconcilierea creatiei e o idee catolica, Iisus a venit ca sa ne putem mantui, ca nu se putea mantui nimeni.
Ca sa nu mai lungim discutia cu hula, sfantul Nicolae Velimirovici: http://www.eph.md/news/invatatura_de_credinta/1129.html