Rugaciune pentru luminarea mintii
Luminează-mă Bunule Iisus, cu lumina Ta înlăuntru și gonește din locașul inimii mele tot întunericul. Înfrânează gândurile mele ce se rătăcesc și sparge toată silnicia ispitelor, ce năvălesc asupra mea. Ridică brațul Tău, pentru mine și zdrobește sălbaticele fiare - poftele de care ard -, ca pace să fie înlăuntrul meu și să sune neîncetat laudele tale în Sfânta sfintelor, în conștiința cea curată. Poruncește vânturilor și furtunilor. Zi morții: potolește-te, și vântului: nu mai bate, și liniște mare va fi. „Trimite lumina Ta și ajutorul Tău“ (Ps.42,3.) ca să lumineze pe pământ; căci pe pământ pustiu și întunecat sunt de nu mă vei lumina. Varsă darul Tău de sus, toarnă cereasca rouă peste inima mea, sfintele lacrimi de evlavie să inunde acest pământ secetos, ca să dea roade bune și mântuitoare. Ridică inima mea cea căzută sub greutatea păcatelor mele ca, muind buzele mele în izvorul bunurilor cerești, să nu mai gândesc decât cu urâciune la bunătățile lumești.
Ridică-mă, dezlipește-mă de toată mângâierea ce vine de la făpturi; pentru că nici un lucru făcut nu poate sătura deplin inima mea, pentru că marginile nu pot sătura dorința ei după nemărginit.
Unește-mă cu Tine prin nedesfăcuta legătură a dragostei, pentru că celui ce iubește numai Tu singur poți fi îndeajuns și afară de tine, pentru el, toate sunt deșarte. Amin!