Citat:
În prealabil postat de ciradu
... și îmi mai vine acum în minte un lucru care ne ajută dacă vrem să ne smerim: părerea proastă a altora despre noi. Ar trebui să-i prețuim mai mult pe cei care ne ocărăsc sau care ne impută diverse defecte sau neajunsuri. Pentru că ei ne pot arăta adevărata noastră față. Uneori ei sunt, cu voia Domnului, foarte aproape de noi, casnicii noștri. Sigur, mult ne mângâie vorbele bune spuse despre noi, însă de mult folos ne sunt cele rele.
|
``Apoi a venit la dînsul un frate oarecare și i-a zis: "Avvo, spune-mi un cuvînt prin care să mă mîntuiesc". Zis-a lui bătrînul: "Mergi la morminte și grăiește de rău pe cei morți". Deci, a mers fratele și grăia de rău, apoi și cu pietre a bătut mormintele; după aceea venind, a spus bătrînului; iar acela l-a întrebat: "Nimic nu ți-au spus?" Zis-a el: "Nu". Atunci îi zise bătrînul: "Mergi și îi laudă pe ei".
Deci, a mers și a început cu laude a ferici pe cei morți, zicîndu- le: "Apostoli, sfinți și drepților!" Apoi întorcîndu-se, a spus bătrînului că i-a lăudat. Iar bătrînul i-a grăit: "Nimic nu ți-au răspuns?" A zis el: "Nu". Bătrînul a zis: "Vezi că nici cînd i-ai grăit de rău nu ți-au spus ceva împotrivă, nici cînd cu laude i-ai fericit, nu ți-au zis ție ceva; așa și tu, de vei voi să te mîntuiești, să fii ca un mort, nici ocărîndu-te, să nu te mînii, nici cinstindu-te să nu te înalți și atunci te vei mîntui".`` Extras din viata Sfantului Macarie Egipteanul
Iertare. Doamne ajuta!