Citat:
În prealabil postat de luciand
Einstein era un evreu a cărui familie devenise catolică, din câte știu eu. Din lucrările lui se întrevede un om care crede în Dumnezeu. Care-i exact forma credinței lui, nu știu. Dumnezeu știe. Spinoza, era tot evreu, de credință mozaică (parcă). Nu cred că are vreo relevanță în cazul de față.
Deocamdată toate experimentele și măsurătorile verifică Teoria Relativității restrânse, iar ca și caz particular legea gravitației lui Newton. Până se va găsi o dovadă contrară, această teorie are valoare de rezultat. Până la urmă nici Newton nu era ortodox, dar asta nu infirmă legea gravitației.
Oricum, nu despre asta era vorba. Era doar un mod plastic de a imagina o dimensiune nouă... Poate nereușit...
|
Eu cred ca are importanta, fiind o teorie putem vedea care a fost gandirea ce a influentat aceasta teorie. Spinoza era un evreu ce a adoptat panteismul, daca imi aduc bine aminte chiar a fost exclus din cauza asta din comunitatea lui. Einstein era un admirator al lui Spiniza, a luat si conceptia s-a religioasa. Einstein era adept al panteismului, deci nu credea intrun Dumnezeu personal (cum si spunea in mai multe articole).
In aceasta conceptie divinitatea face parte din lume, tot ce e creat este parte din divinitate. Iar divinitatea si pentru panteisti este infinita si alte atribute. Asadar Einstein a cautat probabil sa gaseasca dovezi stiintifice ale panteismului.
In mesajele scrise de mine la acel subiect am analizat si dovezile teoriei relativitatii. Am scris inclusiv despre povestea cu gemenii, considerata chiar si in stiinta o fantezie niciodata realizabila, doar o constructie a imaginatiei. dar sa nu deviem de la subiect.