Deci:..copil fiind am vazut mereu facandu-se painea in casa bunicii mele (Dumnezeu sa o odihneasca in pace!)..era vaduva de multi ani si cocea prescuri ptr.biserica.Acum va relatez cum proceda cu aluatul de paine(il framanta intr-o covatica din lemn)...punea faina de grau .facea un loc in mijloc unde punea drojdia inmuiata in putina apa calduta si zahar,se apuca de framintat turnind cite putina apa calduta,iar la urma adauga ulei,insa nu prea mult.Dupa ce o framinta destul de multisor,"dupa mine",facea o cruce din aluat si o punea deasupra peste aluat,apoi acoperea totul cu un prosop f.curat si il lasa la dospit.Acum cantitatile(1kg,faina o ligurita rasa cu sare ,drojdie cit "o nuca",1/2 lichid(apa,lapte) o lingutita de zahar si 2 linguri de ulei)asa o fac eu in ziua de azi si imi iese fara probleme. Eu aprind si candeluta si imi fac o cruce si zic Doamne Ajuta,apoi ma apuc de treaba.....pofta buna....
|