Sunt noua pe acest forum, si din cate am citit pana acum am impresia ca sunt destui care sunt antiecumenisti. De ce anume? Unii spun ca au motivele lor sa fie antiecumenisti, dar nu i-am auzit (citit) sa aduca multe argumente ca sa isi sutina parerea.
Eu cred ca fara discutie niciodata nu o sa ajungem la acea biserica unita la care Hristos ne indeamna. Poti sa te izolezi cat vrei, si poti sa ii dispretuiesti cat vrei pe catolici si pe protestanti -- daca nu discuti cu ei ca de la egal la egal, sau ca de la crestin la crestin, fiindca pana la urma toti ne inchinam la acelasi Dumnezeu, nu o sa se intoarca nici unul la Ortodoxie, si niciodata nu o sa fim uniti. Foarte frumos spunea cineva in alt topic -- "atunci cand o sa creasca iarba intre chiliile noastre..." Adica daca nu comunicam, nu ajungem nicaieri.
Si credeti-ma, ca una care am locuit in ultimii cinci ani in afara Romaniei, Biserica Ortodoxa ar avea de invatat de pe ici pe colo si de la catolici si de la protestanti. Stiu, unii o sa spuna ca e blasfemie. Dar nu in ceea ce priveste dogma, ci in ceea ce priveste felul de a comunica nu numai cu alte biserici, ci si cu oamenii de rand credinciosii. Uite, la protestanti de exemplu am impresia ca se pune mult mai mult accentul pe comunitate. La noi vin oamenii la slujba duminica pe la 9, nu se uita in dreapta, nu se uita in stanga (ca dupa cum spuneau unii in alttopic -- sa nu te smintesti), stai la slujba, si cei mai multi mai mult privesc decat participa fiindca mai mult corul canta si foarte putin preoti fac un efort in a incerca sa ii implice pe toti, si apoi la 12 cand se termina slujba toata lumea sta la miruit si pleaca repede-repede ca le e foame. Si asa in fiecare duminica.Ei bine, eu spun ca asta nu e bine. Daca te uiti la protestanti -- mai toti par sa se cunoasca unul pe altul. Cand ies de la slujba schimba cateva vorbe, si mai mult, avand o adunare penticostala in apropiere, vad o gramada de oameni care vin la slujba nu numai duminica dimineata, ci si duminica dupa amiaza, si joi dupa amiaza, si mai ales, foarte multi tineri. Cum reusesc ei asa ceva deoarece rar vezi o biserica ortodoxa macar pe jumatate plina la vecernie. SA nu ma spun cat de putini tineri ii vezi la biserica.
|