View Single Post
Vechi 20.04.2011, 11:56:16
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Nu exista predestinare. Dumnezeu prestie tot ce se intampla.
Exista diferenta intre: mantuire, desavarsire si indumnezeire.
Desavarsirea si indumnezeirea sunt numai intru Iisus Hristos, prin sfintele Taine ale Bisericii. Aceasta este valoarea inestimabila a ortodoxiei crestine, indumnezeirea omului si slava Domnului ca multi sfinti au pasit si pasesc pe calea desavarsirii si a indumnezeirii (care implica bineinteles mantuirea).

"Paganii care din fire fac ale legii vor trai prin lege" deci Hristos ii judeca drept si pe ei si daca au fapte bune (doar in iubirea de aproapele) sunt mantuiti de Hristos (dar nu poate fi vorba de desavarsire si indumnezeire).

Pe de alta parte cei din Biserica care participa la Sfintele Taine dar care prin faptele lor rele arata ca nesocotesc harul si iubirea lui Hristos "calcand in picioare margaritarul de mare pret precum porcii"... aceia vor fi aspru judecati si nu vor intra in Rai (spre viata vesnica) caci "sluga care a stiut si nu a facut mult va fi batuta".

Intrebarile tale sunt foarte profunde si doar un studiu teologic adecvat iti poate oferi raspunsurile.
Iti recomand sa studiezi dogmatica Sfantului Ioan Damaschin pentru o intelegere profunda a teologiei ortodoxe crestine.

Pentru problema sufletelor recomand sa studiezi "Comentariu la Evangledia dupa Ioan" a Sfantului Chiril al Alexandriei, in special comentariu la primele versete din cap 9 (vindecarea orbului din nastere).

Nu te astepta sa gasesti raspunsuri eshaustive la intrebari teologice profunde pe forumuri. Cauta teologi buni, studiaza cartile Sfintilor Parinti nadajduind in harului Duhului Sfant ca sa intelegem si sa traim teologia ortodoxa crestina.

Doamne ajuta. Har si pace.
Iată un răspuns bine alcătuit. Parcă ai fost inspirat cînd ai scris cele de mai sus.

Eugen, mă interesează foarte mult problema mîntuirii necreștinilor, mai bine-zis a eterodocșilor. Dacă nu m-ar interesa, aș fi un simplu ticălos habotnic ignorant și fără urmă de empatie sau de altuism. De aceea am discutat cu preoți și voi mai căuta și alții, de asta urmăresc să văd cine mai vizitează forumul, sperînd să aibă studii serioase în spate ca să-mi clarifice nelămuririle legate de propria credință. Și am credința că într-o zi Dumnezeu îmi va răspunde simplu și în clar, așa cum am observat de-a lungul timpului că obișnuiește să o facă. De exemplu, împrejurările în care am cunoscut-o pe soția mea, modul în care am renunțat la apostazie și felul cum am întîlnit duhovnicul pe care îl am acum au fost minunate...

Doamne ajută și să mai rămîi pe aici!

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote