Ganduri culese de un protestant ratacind prin lumea larga
Dacă un om se rătăcește în junglă se poate să întâlnească pe cineva în cale care-i arată drumul. El crede că acela-i drumul și, în cele din urmă, va ieși din încurcătură. Dar, dacă un om se rătăcește în el însuși, în propriile-i țesături mentale, în propriile sale credințe, percepții și convingeri, jungla devine periculoasă. Dacă un om se rătăcește în el însuși și-i apare pe drum Dumnezeu întrupat omul nu-L va recunoaște.Il va privi îndelung, cu neîncredere, cu îndoială din perspectiva gandurilor care l-au dus în rătăcire, apoi va spune: „Nu e adevărat că drumul pe care mi-l arăți e bun. Eu știu câte experiențe am avut, care mi-au arătat că drumul frumos pe care mi-l arăți e greșit. Ce-mi spui tu e o aiureală. Lumea-i rea, lumea nu iubește, nu primesc nimic bun de la lumea asta, e plină de suferință și de ură”.
Când Iisus a fost crucificat, asta a fost problema oamenilor. Nu l-au recunoscut. Nu l-au recunoscut preoții și cărturarii. Ne amintim că ei strigau către Iisus ca și cum El ar fi fost un tâlhar. Ei aruncau cu pietre, în rând cu toți neștiutorii obișnuiți. Strălucirea lui Iisus n-a fost recunoscută, ei au spus – cum facem și noi atunci când suntem scufundați în convingeri și-n credințe omenești, izvorâte din experiențele dureroase ale vieții – că acela ce le arăta drumul trebuia ucis. „Nu ne arată drumul drept”, au crezut oamenii. Iar Iisus arătase puterea legii credinței. Puterea legii iubirii. El dovedise prin propria-i existență, prin propriul exemplu că drumul care ne poate scoate din jungla interioară, din confuzie și din eroare este un drum către iubire și înțelegerea a aceea ce este, de fapt, credința. „Iartă-i, Doamne, căci nu știu ce fac”; iată și mesajul prin care Iisus ne-a spus că suntem răpuși de inconștiența noastră. Că singura noastră vină pentru rătăcirea în care alunecăm este starea de inconștiență. Ea este – poate – păcatul omului, făptuit doar pentru că el nu știe că drumul de ieșire din inconștiență este și drumul către Dumnezeu. Ca un copil care „nu știe”, nu știe nici omul, iar Biblia ne spune că nu știau nici preoții, nici cărturarii de seamă. Erau și ei copii, acei copii care n-au recunoscut pe Dumnezeu în cel ce arăta drumul de ieșire din jungla în care se rătăciseră.
Azi continuăm să-l crucificăm pe Hristos/iubirea în noi înșine când nu putem recunoaște iubirea care ne înconjoară. Una dintre problemele cele mai grele ale ființei umane nu este aceea că nu este iubită, cât aceea că ea nu poate recunoaște iubirea și, prin aceasta, se rătăcește în sine ca într-o junglă deasă. Ea spune „lumea-i rea, nu există nici un strop de dragoste, nimeni nu face nimic pentru mine, sunt singur și nefericit pe lume”. Dar omul nu poate vedea că cineva i-a zâmbit cu drag și nu înțelege că nimeni nu-i obligat să-i zâmbească. El nu poate vedea iubirea din spatele zâmbetului altuia. El nu poate vedea iubirea care vine cu un cuvânt frumos pentru el și nu vrea să știe că nimeni nu-i obligat nici măcar să-i spună un cuvânt frumos. Nimeni nu-i obligat să-ți dăruiască o floare, dar – dacă o primești – poți fi recunoscător pentru că-n floarea aceea se ascunde un strop de iubire. În bunăvoința altui om este iubire. În efortul unui om de a-ți spune ceva folositor e un cântec mic de iubire. Noi primim continuu dovezi de iubire. Lângă noi sunt zi de zi oameni care fac diferite lucruri pentru noi, dar mintea închisă în suferință nu le mai poate recunoaște. Ea le primește ca și cum i s-ar cuveni și de aceea nu le prețuiește, iar în acest fel de a primi sunt trufie, mândrie și pricină de alunecare în rătăcire. Să deschidem bine ochii și să ne ascuțim auzurile, să ne punem inimile la lucru pentru a învăța să observăm cât de multă dragoste primim. Poate nu primim de la mame și de la tați. Dar să ne oprim așteptarea de a primi de la cineva anume, căci din această obsesie – ca să te iubească cineva anume – se trage incapacitatea de a vedea iubirea divină, care vine mereu prin alți oameni.
Ne putem aminti că nimeni nu-i obligat să ne dea vreun capăt de ață, dar cel ce ne dă fie un zâmbet, fie un cuvânt bun, fie o mână întinsă la nevoie nu face decât să-i permită spiritului divin să ne arate că iubirea există. Când vom observa pe Dumnezeu în fiecare gest de bunăvoință al oamenilor din jur și vom aprecia asta, înseamnă că am ales să acceptăm că cel ce ne ghidează pentru a ieși din jungla interioară este aici și acum. Dumnezeu este aici, în viața fiecaruia, și se exprimă chiar și prin cele mai mărunte fapte de bunătate, de bunvoință și de iubire, ca și prin cele mai mari fapte, aparent aduse de hazard sau de noroc.
Dacă poți recunoaște asta, ești în siguranță, ești pe drumul bun și, fără îndoială, nu te vei rătăci niciodată, căci iubirea Lui este ghidul care te împiedică să te rătăcești.
|