Citat:
În prealabil postat de catalin2
Consider ca discutiile in continuare sunt fara rost, cel ce e in eroare nu va dori sa se indrepte, ci sa-si confirme greselile, pentru ca nu intelege adevarul si nici nu va dori sa-l accepte.
Parintele Paisie Aghioritul (cel din cartea cu Marii intitiati ai Indiei) despre protestanti si catolici:
"Părintele Placide i-a mai pus o întrebare, de data asta dogmatică:
- Care este diferența între ortodocși și catolici?
Așa cum stăteam cu toții afară în curte, Starețul l-a întrebat:
- Vezi aceasta casă?
- O văd.
- Dacă scoatem mortarul care există între pietre, cu ce se vor mai ține ele? Aceasta au facut catolicii. Au scos întăritura și au șubrezit clădirea bisericii.
-Gheronda, dar ce se întâmplă cu protestanții? a întrebat din nou părintele Placide.
-A, aceștia au fost mai “deștepți”. Au scos și pietricelele care existau printre pietrele mari, iar acum încearcă să le sprijine una de alta.Dar aceasta înseamnă că nu există nici o clădire.
Astfel, în puține și simple cuvinte, Starețul a vorbit despre marile subiecte și diferențe dogmatice.”
extras din cartea “Cuviosul Paisie Aghioritul – Mărturii ale închinătorilor”
„Odată, povestește Starețul, au venit la coliba mea doi cato*lici. Unul dintre ei mi-a spus:
- Hai să spunem „Tatăl nostru”!
- Ca să spunem împreună, trebuie mai întâi să avem aceeași învățătură. Dar între noi și voi este o prăpastie mare.
Apoi mi-a spus:
- Dar ce, numai ortodocșii sunt aproape de Dumnezeu și numai ei se vor mântui? Dumnezeu este cu toată lumea.
- Bine, dar tu poți să-mi spui câtă lume este aproape de Dumnezeu? Așadar, există diferențe între noi. Firește, suntem copiii legitimi ai unui singur Părinte, dar unii locuiesc în casă, iar alții rătăcesc pe afară.
- Să arătăm dragoste, mi-a spus după aceea.
- Astăzi dragostea pătimașă [păcatul] a devenit modă, le-am zis.
- Și asta este cuprins în dragoste, mi-au spus iarăși.
-Toți vorbesc despre dragoste, pace și armonie, dar toți aceștia sunt dezbinați, atât în ei înșiși, cât și în relațiile cu ceilalți. De aceea pregătesc bombe din ce în ce mai mari.
Mărturie publicată în Orthodoxos Typos, nr. 1680/09.03.2007.
|
O sa citesc si cartea de care ai scris aici.
In orice caz, o casa de la care se scoate mortarul, cu se mai tine ea intr-adevar? Cade asa-i? Ei iata ca biserica catolica nu a cazut de atata vreme, ba chiar a devenit mai mare ca si cea ortodoxa si asta pentru ca nu despre mortar a vorbit Iisus cand a spus sa ne facem case solide, ci a vorbit despre stanca pe care trebuie construita casa, adica pe Insusi Domnul. Ucenicul nu va intrece niciodata Maestrul, asa a zis Iisus. Iata de ce oamenii nu pot fi niciodata infailibili, ci se mai si inseala. Iisus insa niciodata. El este stanca si cine isi zideste casa pe aceasta stanca poate fi sigur ca este o casa solida, asa a invatat Iisus.
Daca suntem copiii legitimi ai unui singur parinte si unii locuiesc in casa iar altii ratacesc pe afara, si daca cei din casa sunt ortodocsii si cei din afara sunt catolicii, pai inseamna ca Iisus deja ne-a lasat pe noi pentru a pleca in cautarea catolicilor daca sunt atat de rataciti, si cand vor ajunge la Tatal se va taia un vitel mare pentru ei. Cu atat mai bine. Nu scade iubirea lui Dumnezeu pentru lipsa de iubire a oamenilor