Domnule suntem de comedie cu totzii atat ecumenishtii cat shi antiecumenishtii! (eu cam antiecumenist sunt, pentru ca n-are rost sa stalceshti shi sa rastalmaceshti sau sa-l cautzi in alta parte adevarul shi duhul cand sfiintzii ortodocshi ni le prezinta foart bine, macar de am face shi noi cate ceva, de i-am crede ???)
Dar problema ciudata este din cauza Duhului Sfant, a treia Persoana a fiintzei lui Dumnezeu.
Cum adica din cauza? Poi am citit un pic la parintele Arsenie Boca pe site shi el spune cumva sa treci de marturisirea prin vorba shi s-o ai shi pe cea din fapta, shi un pic m-am crispat (firesc daca ma gandesc la faptele mele:)), dar este vorba doar de accentul pus pe fapte, pe roade ale lucrarii Duhului sfant, dar nu de asta ziceam ci de ecumenism shi de problema Duhului Sfant, shi parintele are o vorba ce trebuie retzinuta, mie mi-a fost hotaratoare shi mi-a descoperit cum ca DA, domnul Cristos a venit in lume, pe langa a ne mantui, a venit shi sa ne faca pe noi dragi Duhului Sfant care este o persoana, e foarte ciudata aceasta persoana, este adevarat, dar este o persoana cum este Dumnezu Tatal shi cum este Dumnezeu Fiul. Dar ce este shi mai ciudat este ca aceasta persoana este din Tatal shi este vizibila deplin prin Fiul, dar shi noua ne-a fost trimisa shi am fost botezatzi in numele celor trei persoane, iar prin sfintzi lumineaza deasemenea bucuria shi dragul Duhului Sfant, se bucura aceasta persoana ajutandu-ne shi lucrand voia Domnului.
Asha ca se pune intrebarea daca vor primii indragirea shi bucuria Duhului Sfant shi altzii decat ortodocshii? Aici e greu de dat un raspuns valabil ca nu suntem in masura sa vorbim in numele altora, mai ales in numele Duhului Sfant, doar Iisus Hristos sau sfiintzii eventual o pot face, deci eu ca shi putzin credincios habar n-am cum stau lucrurile. Adica daca altzii care schimba interpretarile sau cuvintele scripturii sau ale adevarului vor mai fi indragitzi de Duhul, il v-a trimite Dumnezeu shi lor, de la Isus Hristos chiar de sunt catolici sau protestantzi sau alte culte sau sectantzi? Iar celor care respecta intocmai predaniile dar inimile lor sunt departe de Dumnezeu, adica noua ortodocsilor il v-a trimite? Poi persoanele lui Dumnezeu fiind persoane Dumnezeieshti, mai presus de fire, atunci cred ca ramane la latitudinea lor sa shtie cui sa trimita shi la cine sa ramana, pentru cine shi ce anume darurile shi roadele shi lucrarile duhului sfant sa fie facute.
Noi stim ca in biserica ortodoxa, Duhul Sfant este chemat mereu pentru lucrarea cea buna shi pentru rugaciunea curata shi pentru iertare shi desavarshire... in celelalte biserici sau culte sau secte sau formatziuni creshtine n-am habar cum este... dar:
raspunsul este foarte simplu shi este dat de Ioan Botezatorul (inainte mergatorul Domnului) cand s-a adresat diferitelor categorii de evrei shi culte de atunci dar poate ca ne suna shi noua de acuma:
"Degeaba zicetzi in inimile voastre ca suntetzi fiii/urmashii lui unul sau al lui altul (sau ca reprezentatzi autoritatea vre-unei biserici sau a unui cult sau a Duhului Sfant sau a Adevarului sau a Dreptei Credintze, caci daca nu avetzi in inimile voastre legile/poruncile/invatzatura Domnului shi nu facetzi roadele cele demne de Dumnezeu shi de domnul Iisus Hristos, adunci e zadarnica credintza voastra" (cu atat mai mult ecumenismul sau antiecumenismul nostru) citatul este total aproximativ deci nu este chiar un citat ci o interpretare poate...
shi a fost intrebat dar cu a cui autoritate vorbeshti dumneata shi cine eshti?
shi a raspuns admirabil smerindu-se shi micshorandu-se pe sine dar implinind scriptura:
-"Sunt gura despre care s-a scris, gura ce striga in pustie, shi care zice: "Pregatitzi calea Domnului ca vremea este aproape", shi vorbesc cu autoritatea celui ce vine dupa mine adica a Mantuitorului care trebuie sa vina" ... adica a domnului Iisus Hristos pe care l-a marturisit... parca-l aud cum striga de pe bolovanii locului ales ca "...Dumnezeu shi din nishte bolovani poate sa-shi ridice fii..." aratand shi lovind cu toiagul sau in stancile de pe marginea Iordanului unde boteza pe cei ce veneau la el, asha era in filmul respectiv, pe care l-am vazut de Pashte. Admirabil a fost jocul actorului respectiv. Ce ciudat, Ioan Botezatorul striga shi urla... din pacate in pustie...
-Deci, in opinia mea, nu este nevoie de nici o indreptare, de nici un numitor comun, de nici o cursa pentru marea unire creshtina, de nici o intietate intre credintzele shi cultele creshtine, de nici un fel de prozelitism ecumenist sau intrecere pan-creshtina ci este vorba ca fiecare, asha cum reusheshte, ca v-a stii ce are de facut, daca v-a bate i se va deschide shi v-a gasi ce anume sa asculte shi v-a putea inainta pe calea cea dreapta, cu ajutorul Domnului Iisus Hristos shi a sfintzilor sau maimarilor, cale ce duce la primirea shi indragirea de Duhul Sfant shi de catre Sfanta Treime, shi de catre toate sfiintele shi totzi sfiintzii in Duhul :)... primind shi impartashindu-se de Harul Domnului...
Sigur ca am exagerat vorbind scriind atatea despre Dumnezeu shi m-am lasat cateva momente prins de vraja minunata a cuvintelor frumoase, a exaltarii, poate un pic a inshelarii de sine, a iluziilor... poate chiar cazand in eretizari involuntare dar la fel de nasoale ca alea voluntare, oricum daca unii creshtini se vor uni n-au decat ca doar autoritativ se vor unii iar daca vor ramine despartzitzi tot autoritativ vor ramane despartzitzi, deci formalisme in aparentza dar poate ca shi aberatzii vor rezulta duium, dar oricum drumul crucii sale pe care shi-o ia in spate fiecare creshtin in trairea lui shi urmare Domnului trebuie sa fie intemeiat pe Domnul Iisus Hristos shi pe Duhul Sfant prin ungerea Hristica, in una sfanta apostoleasca shi soborniceasca biserica cu marturisirile shi adevarurile de credintza... care este una shi din care shi biserica noastra creshtin-ortodoxa romana face parte, surioara buna a celorlalte biserici ortodoxe shi drept maritoare a lui Dumnezeu.
Acuma, domnule cu schimbarea anilor shi a calendarului este intr-adevar o problema daca este lucrarea masonilor sa ne faca viatza amara shi mai grea din motive de temporalitate, dar studiind problema cei care se pricep, poate ca este mai bine pe alocuri sau mai rau din alte motive... deci la aceste probleme e greu de raspuns, probleme de exactitate a ceasurilor shi timpilor, shi a abaterilor de la sincronismul cosmic... Este ceva nasol dar sper ca nu este o tragedie, shi ar fi foarte greu ca in lume sa traim dupa un calendar, iar bisericeshte, liturgic dupa altul, dar nu imposibil shi trebuiesc analizate temeinic aceste probleme, daca nu au fost deja analizate, precis or fi fost shi vorbesc degeaba in necunoshtintza de cauza... ca shi timpul shi scurgerea lui are la Domnul Iisus Hristos mereu o insemnatate importanta dar totushi nu suprema cum erau zeii preolimpieni supushi lui Uranus shi apoi lui Cronos, deci Domnul Iisus Hristos acceptand in cateva randuri ca anumite lucruri sa fie facute nu asha cum era randuit temporal, mai repede sau mai tarziu, adica altfel decat la plinirea vremii, dar totushi acceptand doar cu mare greutate derogari temporale, adica observandu-se ca tzinea la respectarea timpilor in care unele lucruri urmau sau trebuiau sa fie facute. Deci aici e suspans mare ca timpul conteaza, raportarile temporale nu sunt eliminate shi nici ignorate, timpul facand parte din lucrarea Domnului... deci :dontgetit: aici sunt multe nedumeriri shi necvunoshtintze shi chiar shi intzelegerea simtzita sau sufleteasca a lucrurilor nu poate fi facuta corespunzator daca nu sunt respectatzi timpii fiindca trairile persoanelor, trairile eroilor actziunilor devin altele, in functie de evenimente premergatoare shi interpretarile facute postfacto nu mai pushca cu ce a fost, istoric vorbind...
am depashit masura... cu textul asta... ???
|