Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Fratilor, o rugaminte, ca sunt nedumerit: unde scrie in Evanghelie ca Mantuitorul a pus mana pe bici? Unde este descrisa ceea ce unii au numit aici "violenta" Domnului?
Ca eu am cautat cu atentie in Biblia mea ortodoxa (Editia 2005) (nota: in Evanghelia dupa Ioan nici nu e pomenit episodul dezbatut aici, iar in celelalte este descris cu totul diferit decat inteleg ca discutam) si nu am gasit nimic din presupusele "violente" ale Domnului.
Unde e biciul despre care tot pomeniti?
Va rog, asadar, sa imi indicati pasajele care sa ma lamureasca despre ce vorbim, de fapt.
|
SfântaEvanghelie după Ioan
Cap. 2
15. Și, făcându-Și un bici din ștreanguri, i-a scos pe toți afară din templu, și oile și boii, și schimbătorilor le-a vărsat banii și le-a răsturnat mesele.
Acesta e pasajul, numai ca trebuie inteles corect. Se observa ca in interiorul Templului erau si oi si boi. Nu se spune si daca a lovit pe oameni, ceea ce eu nu cred defel, ba chiar nu cred nici ca a lovit vreun animal. E normal sa folosesti biciul acolo unde sunt animale, nu pentru a le lovi, ci pentru a le determina sa plece. Eu cred ca a fost suficient sa-l invarta deasupra capului, doar ca simbol al unei posibile pedepse in caz de neascultare, dar nicidecum de lovire sau biciuire. Mantuitorul NU A LOVIT PE NIMENI. Cred ca a fost mai mult suparat decat manios pentru balciul si iarmarocul pe care il faceau oamenii in Casa Domnului, si S-a folosit de un simbol al pedepsei, dar in niciun caz nu cred ca a lovit pe cineva.
Har, smerenie si jertfa de sine.