Citat:
În prealabil postat de catalin2
E chiar invers, dar aveti scuza ca sunteti de putin timp credincios si nu ati reusit sa vedeti ce spune crestinismul in problema asta.
Toti sfintii si calugarii imbunatatiti spun sa ne ferim de a accepta orice minune, pentru ca daca e o inselare atunci ne inchinam ingerului cazut astfel. Si sfintii cercetau duhurile care veneau la ei, de exemplu il puneau sa se inchine. Parintii spun ca nu e un pacat daca nu acceptam o vedenie, chiar daca ar veni de la Dumnezeu, pentru ca grav este sa o acceptam si sa vina de la vrajmasul.
Iar despre neacceptarea teoriei ramificatiilor harului nu e mandire si nu e doar parerea mea, e invatatura Bisericii Ortodoxe si a sfintilor. Iar aici suntem pe un forum ortodox, deci spunem invataturi ortodoxe.
|
Catalin,
Cred ca deja nu mai am rabdare sa te aud zicand doar teorii despre a nu accepta orice minune si a cerceta duhurile. Hai sa luam exemple concrete, ca altfel cu tine nu se iese niciodata la capat. Uite de exemplu cartea pe care mi-ai recomandat-o sa o citesc cu initiatii yoghini si calugarul Paisie. Este un capitol in care descrie cum era in muntele Athos la calugarul Paisie, cum vede un inger de lumina si fara sa cerceteze nici un duh este incredintat ca este inger de lumina, ii spune asta lui Paisie care nu raspunde nimic ci pur si simplu incepe sedinta subtila de exorcizare sub nasul nebanuitor a celei de a treia persoane care era cu ei, si imediat dupa exorcizare, acest om care era cu ei incepe sa intrebe ce miros se simte pentru ca este mirosul Sfintei Fecioare. Dupa care se reped toti trei in paraclisul locuintei lui Paisie si acolo autorul cartii nu vede nimic insa Paisie insista ca el sa faca in acel moment matanii si cat mai repede, dandu-i de inteles ca el, Paisie, ar vede-o pe Sfanta Fecioara care era acolo in acel moment.
Explica-mi si mie acum cand s-a facut cercetarea duhurilor si cum de Paisie era atata de sigur ca era Sfanta Fecioara si nu un inger cazut care ii insela pe toti si ca atare mataniile nu au fost facute lui Satana?
Sau cand autorul a fost vindecat de acel harismatic, cum a fost sigur ca nu cu puterea satanei l-a vindecat? Cand a cercetat el duhul care l-a vindecat? Si asa mai departe.
Tu te bazezi doar de niste povestioare de genul: un calugar in desert vede un inger de lumina care ii spune nu stiu ce si apoi, un avva imbunatatit are descoperire ca ingerul era de fapt diavol. Pe baza a catorva povestioare de acest gen treci cu vederea toate celelalte in care oamenii sunt incredinati ca minunile sunt de la Dumnezeu si nici nu se pune problema ca ar trebui verificat ceva, atat este de evident, ca in exemplele de mai sus.
Ia la modul concret povestioarele care iti sunt o asa de mare piedica si ai sa vezi ca te ratacesti rau de tot in fricile proprii.